La Mercè 2019 ja té cartell i pregonera

Barcelona es prepara per celebrar la Festa Major de la Mercè del 20 al 24 de setembre. Ja s’han presentat algunes de les novetats d’enguany: el cartell, la pregonera i la ciutat convidada.

La il·lustradora: Maria Corte

El cartell és obra de Maria Corte, una il·lustradora barcelonina amb pares d’origen argentí. No és la primera vegada que aquesta il·lustradora formada a l’Escola Massana col·labora amb les festes de la ciutat. L’any 2009 ja va dissenyar el cartell de les Festes de Santa Eulàlia.

Per crear el cartell de la Mercè, Maria Corte va repassar la iconografia de la Mare de Déu i va descobrir que també era una imatge popular a Amèrica del Sud i el Carib. Per això ha representat una Mercè que, com tantes barcelonines, és mestissa o negra, una dona potser nascuda aquí o potser immigrant, com ho eren els seus pares. Del seu pentinat alegre emergeixen castellers, músics, escultures mironianes i fins i tot alguna bèstia de foc, tot rematat per un mar en el qual navega un vaixell dels que rescaten persones del mar.

La pregonera: Manuela Carmena

Manuel Carmena, jutgessa emèrita i alcaldessa de Madrid fins al passat 15 de juny, serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Mercè 2019. La vinculació de Carmena amb Barcelona es remunta a l’any 1966 quan, fugint de la repressió política, es traslladà a la ciutat. Durant els anys a Catalunya va participar en la creació de l’associació clandestina Dones Democràtiques, juntament amb Montserrat Roig i Mercè Olivares.

La ciutat convidada: Beirut

La Mercè 2019 tindrà com a convidada la ciutat de Beirut. Tot i ser una de les zones més castigades per la guerra, s’ha convertit un dels grans centres culturals del món àrab. Durant els dies de festa podrem gaudir d’una vintena d’espectacles, entre grups de música, dansa i arts de carrer, que estaran repartits entre el passeig de Lluís Companys i Ciutadella, el Castell de Montjuïc i la Llera del Besòs, sense oblidar l’avinguda de la Catedral, el Moll de la Fusta i la plaça de Joan Coromines. A més, també hi haurà espai per al cinema, ja que La Filmoteca de Catalunya dedicarà un cicle a la cinematografia libanesa, amb un seguit de films sobre Beirut.