Les ballades de sardanes de la Mercè 2022

Les sardanes són un dels actes més antics i que s’han fet de manera gairebé interrompuda durant les festes de la Mercè. Ja eren presents a la famosa Mercè del 1902, aquella gran mostra de cultura popular que va aplegar expressions tradicionals de tot el país. En aquell moment, quan les sardanes eren un moviment nascut a les comarques gironines que tot just començava a despuntar, ja van constar en el programa. I quan es va tornar a fer la Mercè després de la interrupció de la guerra, a la dècada dels anys cinquanta, les sardanes van ser un dels primers actes populars que es van autoritzar.

El programa de la Mercè d’avui continua farcit d’actes sardanistes entre concursos, audicions i ballades populars. Enguany n’hi ha cinc i un concert, repartides del 23 al 25 de setembre. De fet, la Festa Major arrencarà amb sardanes, amb la cobla oficial de la ciutat, la Sant Jordi. Es faran el divendres 23 a les 19 h a la plaça de la Mercè, just al mateix moment que arrenca el Seguici Inaugural, previ al Toc d’Inici.

Dissabte, el dia de la Mercè, hi haurà més sardanes. En aquesta ocasió es faran a la plaça de la Mercè a les 18.15 h, aniran a càrrec de la cobla Marinada i es faran abans del concert de Festa Major que la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona ofereix a l’interior de la basílica de la Mercè a les 21h.

El diumenge de la Mercè (25 de setembre) serà una jornada plena de sardanes, que començarà a les 11 h a l’avinguda de la Catedral amb el LXXII Concurs de Colles Sardanistes. Aquesta activitat, que fa 72 anys que munta la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona, és una competició en què participen agrupacions de tot el país per aconseguir l’estatueta de bronze de l’Àliga de la Ciutat o dels Gegants de la Ciutat. Una vegada acabat el concurs, a les 13 h, es farà una ballada oberta a tothom, amb la música de la cobla La Mil·lenària de Perpinyà.

I a la tarda del 25, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, una veterana en el món sardanista barceloní, organitza una ballada popular a la plaça de Sant Jaume a les 18 h a càrrec de la cobla Lluïsos de Taradell.