Les Festes de Sant Josep Oriol arriben als 25 anys amb un llibre i una exposició

Era l’any 1995 quan el barri del Pi va recuperar les festes de Sant Josep Oriol, dedicades al sant barceloní que va viure a cavall dels segles XVII i XVIII. Enguany, les celebracions arriben al primer quart de segle des que un grup de veïns i comerciants, dirigits pels Gegants del Pi, es van decidir a omplir els carrers de festa.

Per celebrar-ho, l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi ha programat una exposició commemorativa a la Casa dels Entremesos. La mostra s’inaugurarà el dimecres 4 de març a les 20 h i es podrà visitar fins el diumenge 3 de maig.

L’exposició ‘El Pi en festes. 25 anys de la recuperació de les Festes de Sant Josep Oriol repassa la història de les festes mitjançant els actes que es programen any rere any, i que esdevenen el protocol festiu del barri del Pi. De tota la mostra, se’n destaca el primer estudi històric de les Festes de Sant Josep Oriol, que treu a la llum una dada poc coneguda. És la col·lecció de cartells de les festes conservada a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi, fet que demostra la celebració quasi sense interrupcions d’ençà del 1806 i el 1807, quan se celebrà la beatificació del doctor Josep Oriol i Bogunyà. Les festes que es feien a la basílica de Santa Maria del Pi eren bàsicament religioses i comptaven amb cants, oficis, concerts i, alguna vegada, processons. No va ser fins el 1995 –quan organitzaren la celebració els geganters del Pi i els veïns, comerciants i més entitats del barri i de la parròquia–, que aconseguiren una festa popular al carrer.

Paral·lelament a l’exposició, durant el pregó de les festes que es farà el dissabte 21 de març al matí, es presentarà el llibre ‘Les Festes de Sant Josep Oriol. 25 anys fent barri i fent cultura popular’. La publicació s’estructura en dues parts: per una banda, el repàs dels actes de les festes i, per una altra, un catàleg amb tots els gegants, bèsties i entremesos que hi han participat aquests anys. En total, hi ha unes tres-centes figures catalogades.

Les commemoracions s’allargaran tota la festa major, que es farà entre el 21 i el 29 de març. A banda els convidats vinguts d’arreu de Catalunya i de més enllà, la programació també comptarà amb una taula rodona amb veïns i comerciants del barri que, sota el títol ‘Recuperant la festa major’, explicaran les seves vivències durant aquests vint-i-cinc anys.