Les tres exposicions d’imatgeria festiva que marquen la prèvia de la Mercè: gegants, bèsties i el Seguici Popular

Tot i que les festes de la Mercè comencen oficialment el 22 de setembre, els amants de la cultura popular les enceten de manera oficiosa aquest cap de setmana, que és quan s’inauguren les tres exposicions d’imatgeria festiva. Com és tradicional, el Seguici Popular de Barcelona s’exhibeix al Palau de la Virreina; els gegants, gegantons, nans i capgrossos de tota la ciutat es poden veure a la Mostra de Gegants del Pati Manning; i les bèsties fogueres barcelonines s’apleguen al vestíbul de la Casa de la Ciutat.

El Seguici Popular de Barcelona és fruit de la recerca d’uns referents barcelonins, singulars, històrics i propis que fan la funció simbòlica dins la festa. Es va constituir el 1993 i és format per la imatgeria festiva municipal: l’Àliga, el Lleó, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, la Mulassa, els Gegants de la Ciutat, els del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Cavallets Cotoners i els Capgrossos Macers. Per les festes de la Mercè, es pot veure cada any exposat al Palau de la Virreina. Del 17 al 25 de setembre. Acte destacat: seguici inaugural i Toc d’Inici

Gegants reis, senyors de copalta, oficis de tota mena i algunes peces singulars us esperen al Pati Manning per la Mostra de Gegants. És la concentració de gegants més gran que es fa a Barcelona en tot l’any; una oportunitat única de veure juntes peces provinents de tots els barris. A més, després d’anys al Museu Marítim, enguany la mostra torna a la Casa de la Caritat. Del 17 al 23 de setembre. Acte destacat: cercavila inaugural de la mostra ‘Cap a la Festa!’.

Dracs reptants, dracs pudibunds, víbries rampants i tota mena de bèsties fruit d’una imaginació desbordada: gàrgoles, gats mesquers, porcs… i fins i tot mosquits! Totes aquestes bèsties pertanyen a les colles de foc barcelonines i no falten mai a la seva cita al vestíbul de l’Ajuntament per a l’exposició de dracs i bèsties de foc. Del 17 al 23 de setembre. Acte destacat: passejada de les Bèsties.