Presentació a Gràcia del llibre ‘Foc, foc, correfoc. Història dels grups de foc de Barcelona’

Ara que fa quaranta anys de la invenció del concepte de correfoc, l’Ajuntament de Barcelona ha editat un llibre que repassa àmpliament la història del món del foc a la ciutat.

El llibre ha estat editat per l’ajuntament i el Cep i la Nansa i es titula ‘Foc, foc, correfoc’. En primera instància es presentà el dimecres 4 de desembre al centre de cultura popular Can Galta Cremat de Sant Andreu de Palomar.

Un mes després, se n’ha programat una nova presentació, aquest cop al centre de cultura popular la Violeta de Gràcia. L’acte tindrà lloc el dimecres 8 de gener a les 19 h i comptarà amb la presència d’alguns dels autors i autores del llibre.

La publicació és una obra coral, escrita per experts en àmbits diversos: vestuari, pirotècnia, música, història dels entremesos festius…

L’estructura del llibre és:

  • Barcelona i el correfoc, barret i mocador (Amadeu Carbó).
  • El foc del seguici. Diables festius i bestiari de foc, dels orígens al 1936 (Daniel Vilarrúbias).
  • Les colles de foc i el correfoc, dues històries paral·leles. 1977-2018 (Xavier Cordomí). Inclou el recull ‘Diables i bestiari de foc. Descripció dels grups de foc en actiu’ (Xavier Cordomí, Ester Estela i Montserrat Garrich).
  • La indumentària dels grups de foc. Creativitat per a diferenciar-se (Montserrat Garrich i Jordi Cubillos).
  • La pirotècnia. El foc fet espectacle (Ester Estela).
  • Testimonis (Ester Estela).

Per tancar el llibre, s’hi inclou un glossari sobre vocabulari del món del foc, on es poden descobrir paraules com ara: ‘agulla’, ‘bordonera’, ‘carrutxa’, ‘civader’, ‘forca’, ‘passador’, ‘saca’, ‘seguici’ o ‘sortidor’, i la bibliografia corresponent. Molts dels articles de la bibliografia es poden consultar en línia i s’hi pot accedir per QR.