La Mercè 2019 arriba carregada de novetats, amb més actes tradicionals que mai

Les festes de la Mercè més tradicionals ja són a tocar. Ja se n’ha presentat la programació, que té 57 actes tradicionals, on no falta de res.

Com a pòrtic de la festa, dissabte 14 s’obrirà l’Exposició del Seguici Popular, que enguany es fa a l’ajuntament perquè al Palau de la Virreina hi ha obres. Això canviarà la logística d’alguns actes, com el Seguici de la Mercè, que acabarà a l’ajuntament.

Encara al preludi de les celebracions, el diumenge 15 de setembre hi haurà la inauguració de la Mostra de Gegants, que torna al Pati Manning de la Casa de Caritat, amb estrena inclosa. Després del ‘Cap a la festa!’ (17 h) dels Gegants de la Ciutat –amb els Gegants de Carnestoltes de convidats, que fan 160 anys–, es presentarà en Normag, el primer gegant amb discapacitat de Catalunya.

Divendres 20 el Seguici Popular de Barcelona sí que sortirà del Palau de la Virreina (19 h), com és tradició, però abans hi haurà el repic de campanes a càrrec dels Campaners del Pi (17 h) i el pregó de Manuela Carmena (18.30 h). Les sardanes inaugurals (19 h) i el Toc d’Inici (19.45 h) culminaran el començament més tradicional de la festa major. Al vespre, les bèsties fogueres faran seus els carrers del Born durant la Passejada de Bèsties (22 h).

L’endemà, el dissabte 21, començarà amb el repic dels bastons al Matí Bastoner i la cercavila (11 h) i continuarà amb el MercèDansa (11 h), que enguany convida balls d’arreu amb elements florals. A la tarda hi haurà el concert de Cors de Clavé (18 h) i abans, a les 17 h, començarà tot el ritual del Correfoc, que com els darrers anys prendrà la Via Laietana. Arrencarà amb la Tabalada i continuarà amb el concert de la Tabalada (18.15 h), el Correfoc dels petits diables (18.30 h), la Tabalada infernal (19.45 h), la Ceptrotada (20.25 h) i l’obertura de la Porta de l’Infern, que donarà pas al Correfoc de la Mercè (20.30 h), el més gran que es fa a Catalunya.

El diumenge 22 els Falcons de Barcelona convidaran els seus companys de Vilanova i la Geltrú, de qui podrem veure les figures (10.30 h). També hi haurà sardanes, unes de les protagonistes de la jornada, amb el 69è Concurs de Colles Sardanistes (11 h) i ballades diverses (13 h i 18 h). La programació del dia la completa la Diada Castellera històrica (12 h), amb els Castellers de Barcelona, els de Vilafranca del Penedès i els Minyons de Terrassa.

Dilluns 23, vigília del dia gran de la festa, com mana la tradició es farà la Xambanga de Gegants, que sortirà de la plaça dels Àngels (20.45 h). A les 21 h el carilló del Palau de la Generalitat farà el concert habitual de les festes. Enguany s’afegeix a la festa un nou acte: la Cercavila de Vigília, una desfilada dels Gegants de la Ciutat que parteix de l’ajuntament i va a la plaça de la Mercè, tot anunciant que l’endemà és el dia més important de la festa major.

Com és de consuetud, la diada de la Mercè les gralles i tabals despertaran els veïns del centre de la ciutat al so de les Matinades (8 h) tot anunciant que ja ha arribat el dia més esperat. A les 9.15 h hi haurà la Galejada Trabucaire, a les 10.10 h començarà l’Anada a Ofici amb el Seguici Popular de Barcelona i a les 11 h, la Mostra de Balls de Gegants, que fa vint-i-cinc anys. Al bell punt de migdia, a la sortida d’ofici, les set colles castelleres locals aixecaran els pilars davant la basílica de la Mercè, mentre sonen les campanes del temple, una novetat d’enguany. A continuació, el Seguici Popular, la Banda Municipal, les colles castelleres i les autoritats començaran el Seguici de la Mercè (12 h), que culminarà amb el Ball de l’Àliga i el dels Gegants de la Ciutat (12.30 h). A les 13 h, hi haurà la Diada Castellera amb els Castellers de Barcelona, de Sants, de la Vila de Gràcia, del Poble-sec, de la Sagrada Família, la Jove de Barcelona i els Castellers de Sarrià.

A la tarda, a les 18 h, la cavalcada ocuparà els carrers del centre de la ciutat amb el recorregut habitual. Encapçalada per la Guàrdia Urbana muntada a cavall i un vehicle històric dels Bombers de Barcelona, la gran desfilada inclourà tots els gegants barcelonins, bèsties convidades i molta música. La clouran els gegants adaptats barcelonins (en Normag i l’Ocellaire), a més dels que han estat convidats especialment per les festes. Les sardanes i les corals tampoc no volen deixar de celebrar el dia gros de la festa. Tindrem Ballada de Sardanes a la plaça de la Mercè (18.15 h), Concert Coral a la plaça del Rei (18 h) i Concert de Cobla amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona a la basílica de la Mercè (21 h).

Per cloure la Festa Major, els Gegants de la Ciutat faran el tradicional Toc a Plegar (20.30 h) i hi haurà el Piromusical a l’avinguda de Maria Cristina (22 h).

Pel que fa a castells de focs, la Mercè s’il·lumina amb el Festival Pirotècnic Internacional, que presentarà dos espectacles pirotècnics de l’àmbit internacional a càrrec de Nazih Tabbara Fireworks de Beirut (divendres 20 a les 22 h) i Fuegos del Milenio (dissabte 21 a les 22 h).

Tampoc no hi faltaran les havaneres, que diumenge portaran tres grups a la plaça Reial: els Pescadors de l’Escala (12 h), Barca de Mitjana (17 h) i la companyia Haváname (19 h) vinguda des de Cuba.

Dins el Festival MAC hi tindrà una forta presència la dansa tradicional. Com sempre, la majoria d’esbarts i colles sardanistes de la ciutat faran espectacles de dansa durant totes les festes al Palauet Albéniz. La sorpresa de la festa serà la ciutat convidada, Beirut, que porta diversos dansaires de la ciutat a Barcelona. Un dels plats forts del MAC és l’espectacle de titelles ‘Amitié’, a càrrec de la Compagnie Nama, arribada des de Mali, que portarà a la Ciutadella uns titelles molt grans, bastant semblants als gegants catalans.

Un altre aspecte que ja no pot faltar a les festes és el videomapatge que es fa les nits de la festa a l’ajuntament. Aquesta vegada serà un homenatge a Joan Brossa, amb motiu del centenari del seu naixement.

També cal destacar el cinquantè aniversari dels Castellers de Barcelona, que han anat celebrant durant tot l’any i que arriba al punt culminant per la festa major. A banda les dues diades castelleres tradicionals, del 12 al 30 de setembre s’ha preparat una exposició a l’Orfeó Martinenc sota el títol ‘Dos-cents anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya’. La mostra repassa els dos segles d’història castellera i, especialment, el mig segle de la colla degana de la ciutat.