Neix l'Observatori de l'Afectació de la Covid-19 a les colles castelleres de Barcelona

El Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (CEPAC) ha engegat un projecte pioner en el món casteller, la creació d’un Observatori de l’Afectació de la Covid-19 a les colles barcelonines. El projecte es treballa conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de la Ciutat de Barcelona i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

La proposta pretén recollir la màxima informació sobre els efectes de la pandèmia en les colles castelleres i preveure la manera d’acompanyar-les en el procés de tornada a l’activitat. El projecte està previst que es desenvolupi al llarg del 2021 i més enllà, ja que la previsió és que la recerca inclogui també la primera temporada castellera que arrenqui amb normalitat. A més, l’Observatori farà una tasca retrospectiva per recollir la informació corresponent a les temporades 2019 (la darrera amb normalitat) i 2020. El mètode de recerca combinarà tècniques qualitatives i quantitatives per tal d’abordar l’impacte de la Covid-19 en totes les seves dimensions: estrictament castellera, social, econòmica, compromís, estat d’ànim del col·lectiu i les condicions del retorn a l’activitat.

De fet, poques són les activitats culturals que han rebut un impacte tan profund arran de la pandèmia, ja que l’aturada ha sigut completa i té una durada indeterminada. Les colles s’han hagut de reinventar per sobreviure i mantenir cohesionada la seva base social, amb activitats en línia, publicacions, programació de concerts… En aquest sentit, el projecte no només es planteja com una ocasió única per analitzar aquesta situació excepcional, sinó que pretén aportar a les colles algunes eines per al seu funcionament en la situació actual i en un futur. 

El grup de treball, coordinat per Guillermo Soler, es va presentar el 19 de gener i està format per membres del CEPAC i representants de les vuit colles barcelonines: els Castellers de Barcelona, de Sants, de la Vila de Gràcia, del Poble-sec, de la Sagrada Família, la colla Jove, de Sarrià i de l’Esquerra de l’Eixample.