Per Nadal, Barcelona tindrà un pessebre clàssic al Museu Marès

Un pessebre clàssic al centre de la ciutat

Barcelona és una ciutat amb una tradició pessebrística molt arrelada: l’Associació de Pessebristes de Barcelona es va fundar l’any 1863! A més, quan arriba Nadal, les cases, els aparadors de les botigues i diversos racons de la ciutat s’omplen de representacions del naixement de Jesús. N’hi ha de tota mena i per a tots els gustos, però enguany a la ruta pessebrística pels carrers del centre de Barcelona s’hi incorpora una nova parada: el pessebre del pati del Museu Marès.

És una iniciativa de l’Associació de Pessebristes de Barcelona, l’entitat degana de la ciutat, i serà un pessebre d’estètica tradicional. Això vol dir que entre els materials hi haurà molsa i més elements vegetals, les figures de fusta seran artesanes i hi haurà representades les tres escenes clàssiques d’un pessebre: el naixement, l’anunciació dels pastors i la cavalcada dels Reis. Un altre element important en qualsevol pessebre és la il·luminació, i la del Marès és pensada per a fer ressaltar els elements arquitectònics del pati gòtic.

Però el pessebre, que ha estat fet artesanalment pels membres de l’associació, també incorpora alguns tocs de modernitat. L’escenificació al pati del museu vol ser una experiència immersiva i és dissenyada perquè els visitants tinguin la sensació d’entrar en un bosc de la zona del Cadí. D’això, se n’ha encarregat l’empresa de jardineria i disseny d’exteriors Theodora, que omplirà d’avets i arbres de fulla caduca tot l’espai del pati interior. L’objectiu és crear una sensació de continuïtat entre el pessebre i l’entorn.

La proposta d’un pessebre clàssic de referència s’estrena enguany, però la idea és que esdevingui una cita fixa en el calendari nadalenc de la ciutat. El pessebre, que té unes dimensions considerables i serà format per una quarantena de peces, se situarà a la porxada del pati del museu. Es podrà visitar del 24 de novembre al 2 de febrer, el dia de la Candelera.

Com serà el pessebre?

El pessebre que es podrà veure al Museu Marès anirà muntat sobre una taula de 6 m x 5 m situada a la porxada del museu. La base i les construccions principals són fetes de poliestirè i pintades amb resines acríliques. Però, per seguir la tradició dels pessebres tradicionals, els paisatges es guarniran amb molsa i més elements naturals.

Les figures han estat encarregades al taller italià Heide Original, que les ha elaborades expressament. Tenen una mida que va de 40 a 20 centímetres per ajudar a crear efecte de perspectiva. Tot i que hi haurà més de 30 figures, les escenes principals seran les bàsiques en qualsevol pessebre tradicional: el naixement amb la Mare de Déu, Sant Josep, el nen Jesús, el bou i la mula; l’anunciació formada per tres pastors; i la cavalcada dels Reis.

Un altre element indispensable de qualsevol pessebre és la il·luminació. En aquest cas el pessebre en tindrà una de general i una altra que es focalitzarà en alguns punts concrets de l’escena. Però els efectes lumínics més espectaculars no enfocaran al pessebre sinó que justament en sortiran i jugaran amb els elements arquitectònics de la porxada del museu.

L’Associació Pessebristes de Barcelona

L’Associació de Pessebristes de Barcelona és la degana del pessebrisme mundial: va ser fundada l’any 1863. Durant tots aquests anys d’història, ha mantingut la vocació de difondre les arts plàstiques per mitjà del pessebrisme i ha col·laborat amb tota mena d’escultors, pintors i artesans. Perquè per crear un bon pessebre cal dominar disciplines artístiques molt diverses: escultura, pintura, escenografia, paisatgisme, il·luminació…

Ara ja fa més de cent anys, l’any 1912, el pessebrista i membre de l’associació Antoni Moliné es va inventar el pessebre en diorama. Aquest pessebre, que es diferencia de la resta perquè és format per panorames tancats, és una aportació que ha triomfat en l’univers del pessebrisme i és conegut arreu com a Escola de Barcelona. La creació d’un pessebre en diorama és molt efectista, però encara requereix el domini de més disciplines, com ara el volum i la perspectiva.

Teodora

Teodora és una empresa especialitzada en disseny d’exteriors. En aquesta ocasió, participen en el projecte creant un espai de continuïtat entre el pessebre pròpiament dit i el pati del Museu Marès on es troba. Com que el paisatge creat pels membres de l’Associació de Pessebristes de Barcelona s’inspira en certa manera en la zona del Cadí, els exterioristes han agafat la flora autòctona d’aquest massís per inspirar-se.

Per això entre els arbres que guarniran el Marès hi haurà molts avets, però també exemplars de fulla caduca i arbusts baixos. A més, agafant la tècnica pessebrista de la perspectiva com a exemple, els avets faran uns 80 centímetres al voltant del pessebre i, de mica en mica, aniran creixent fins a atènyer els dos metres i mig. La intervenció, que arribarà ben bé fins als tarongers i el brollador del centre del pati, també jugarà amb la llum.