Per primer cop, el Seguici de Sant Roc surt de la ciutat

Sant Roc és un dels sants més celebrats arreu del territori català; del Baix Cinca a Llevant i de l’Alacantí al Vallespir. Tot i que la festa en honor a sant Roc més antiga que es conserva a Catalunya és la de la plaça Nova barcelonina (enguany celebra els 430 anys), n’hi ha d’altres que també tenen molta solera.

Un bon exemple són les Festes de Sant Roc de Tarragona. Es fan des de 1844 (ara fan 175 anys!) al carrer del Cós del Bou, la baixada de la Peixateria i els carrers adjacents. Festivament parlant, des d’antic, aquest cèntric veïnatge ha estat un dels més actius de la ciutat. Prova d’això és que des de 1904 els veïns del barri són els encarregats de dur els gegants vells de la ciutat, peces originals de 1825 (unes de les més antigues del país).

Per celebrar aquest aniversari tan rodó, el veïnat ha decidit convidar el Seguici de Sant Roc de la plaça Nova, que per primer cop sortirà de la ciutat.

La comitiva plaçanovina s’ha anat configurant al llarg dels anys i avui en dia és integrada per diferents elements festius del barri Gòtic que el dia 16 d’agost tenen la missió d’anar de la plaça Nova a la basílica de Santa Maria del Pi per renovar el vot a sant Roc durant l’ofici. En acabar la missa, totes les figures es dirigeixen al Bisbat per oferir els seus balls al bisbe, que és veí de la plaça Nova.

Com dèiem, el pròxim dissabte 10 d’agost serà un dia especial, perquè per primer cop la imatgeria festiva de les dues festes es congregarà en un mateix espai. El punt de trobada a les 18h serà el carrer del Cós del Bou. Per la banda tarragonina, hi haurà el canó de Sant Roc (renovat per a l’ocasió), el Maginet de les Timbales, el drac de Sant Roc, els gegants vells de la ciutat o del Cós del Bou i el nano Caleto del Cós del Bou. Des de Barcelona, s’hi arribaran el diable de Sant Roc, l’Àliga, el Lleó, el nan Cu-cut, els gegants infantils i els gegants vells o de Sant Roc de la plaça Nova. Els acompanyaran grups de grallers, flabiolaires i, fins i tot, una cobla.

Cap a les 20h, després de recórrer els carrers de la ciutat, els gegants, bestiari i altres entremesos faran una ronda de lluïment a la plaça de l’Esperidió.

Tot plegat servirà per reforçar els llaços d’amistat entre les dues ciutats i les dues festes de Sant Roc. A més, serà un pòrtic excepcional per a les Festes de Sant Roc a la plaça Nova 2019, que celebren 430 anys.