Presentada la programació d'actes tradicionals de la Mercè 2020!

Ja s’acosta la Festa Major de la ciutat, la Mercè. Enguany, en un context inusual però no amb menys ganes de viure la festa, sempre amb prudència i seguretat. Com ja es va anunciar, la Mercè 2020 serà diürna, amb actes descentralitzats i sempre amb reserva prèvia. Descobriu aquí com podeu reservar entrades per a la Mercè.

Entreu aquí per reservar les entrades.

La festa pròpiament dita començarà el dimecres 23 de setembre a les 19.00 h amb el Pregó a càrrec de l’enginyer i pallasso Jaume Mateu Bullich, conegut com a Tortell Poltrona. En acabar l’acte, hi haurà el Ball de l’Àliga i el Ball dels Gegants de la Ciutat, a més del tradicional castell de focs d’inici de les festes. L’acte es podrà seguir per Betevé.

A més, a les 19.00 h ressonaran les campanes del Pi en el tradicional Repic de Campanes, que anuncia l’inici de la Festa Major, i a les 21.00 h al canal de Youtube de Cultura Popular Barcelona s’hi podrà reviure la Xambanga de gegants d’anys anteriors.

La diada de la Mercè, el dijous 24, començarà ben d’hora amb unes Matinades adaptades a la pandèmia, que es faran a les 8.00 h des de diferents campanars i terrats de la ciutat. A les 10 h es farà la tradicional Galejada Trabucaire al Moll de la Fusta, el primer acte que es farà en aquest espai que acollirà gran part dels actes tradicionals.

A les 10.30 h repicaran les campanes de la Basílica de la Mercè, tot anunciant l’inici de l’Ofici. A les 12 h tornaran a sonar per donar per finalitzat l’acte i uns segons després començarà el Toc de Mercè (balls del Seguici Popular) al Moll de la Fusta. Aquest acte és una fusió de dos dels actes més protocol·laris de la festa: el Toc d’Inici i el Seguici de la Mercè, i comptarà amb la música dels Ministrils del Camí Ral.

Els esbarts barcelonins tornaran al Palauet Albéniz, on hi ballaran els dies 24 (esbarts Sant Jordi, Joventut Nostra i Vila de Gràcia), 26 (esbarts Ciutat Comtal, Sant Martí i Gaudí) i 27 (Ballets de Catalunya, Esbart Maragall i Català de Dansaires) entre les 11 i les 14 h, amb la música en directe de la cobla.

També hi haurà concerts de cant coral (dijous 24 a les 17 h al Moll de la Fusta), amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona (dijous 24 a les 21 h a la Basílica de la Mercè), de Cors de Clavé (dissabte 26 a les 17 h al Moll de la Fusta) i de Carilló (dissabte 26 a les 21 h des del Carilló de la Generalitat). Una de les novetats d’enguany és la cantada d’havaneres, que portarà el grup les Anxovetes fins al Moll de la Fusta (dijous 24 a les 21 h).

Les sardanes tampoc es quedaran fora del programa i es podran sentir a l’audició de sardanes amb la Cobla Marinada (dijous 24 a les 19.15 h al Moll de la Fusta), amb la Cobla Lluïsos (dissabte 26 a les 19.15 h al Moll de la Fusta) i es podran veure al 70è Concurs de Colles Sardanistes de Barcelona (diumenge 27 a les 11 h al Moll de la Fusta).

Dissabte 26 al matí serà un moment àlgid per a la dansa, amb dos actes tradicionals. A les 11 h començarà el Matí Bastoner al Moll de la Fusta, on hi participaran nou colles de la ciutat. Hi haurà dues sessions, la de les 11 i la de les 12.50 h. A les 12 h s’iniciarà el MercèDansa, que enguany es converteix en una mostra de danses de la nostra ciutat. Es farà a la plaça de Joan Coromines i hi participaran els Capgrossos Macers, els Cavallets Cotoners, el Ball de Bastons de Gràcia, el de l’Esbart Català de Dansaires, el Ball de l’Ofrena a la Verge del Roser de Sarrià, el Ball de Rams de la Dreta de l’Eixample i el Ball del Corpus de Sang de Sant Andreu. A més, s’hi podrà escoltar el Galop de la Mercè, la dansa més genuïna de la nostra Festa Major.

Diumenge 27 al matí prendran protagonisme els gegants, gegantons, nans i capgrossos amb la Mostra de Balls de Gegants, que es farà descentralitzada en cinc punts de la ciutat alhora. A més, per arribar a més barcelonins i barcelonines, es faran dues ballades idèntiques: una a les 11 i l’altra a les 13 h. Els espais on es podran veure seran la plaça de Joan Coromines (Gegants de la Barceloneta, del Pi, de la Plaça Nova, del Poblenou, del Raval, de Sant Antoni i de les Colònies Jordi Turull), la Zona Barça (Gegants de l’Esquerra de l’Eixample, de les Corts, del Nou Camp, de la Pedrera, del Poble-sec i de Sarrià), el Park Güell (Gegants de Gràcia, de la Sagrada Família, de Sant Andreu, de Sant Jaume i de Sant Josep de Calassanç), els Jardins del Doctor Pla i Armengol (Gegants de la Ciutat, del Guinardó i del Xerrac) i la plaça Major de Nou Barris (Gegants del Casc Antic, de Nou Barris i l’Ocellaire de l’Eixample).

Al vespre, hi haurà la Mostra de foc al Moll de la Fusta. L’acte començarà a les 20 h amb la Tabalada, continuarà a les 20.30 h amb les Enceses de bestiari (amb l’Arpella del Gòtic, el Dofí del Casc Antic, la Mulassa i la Víbria) i a les 21.15 h es faran les Enceses de diables (amb els Diables del Gòtic, del Farró, Tarascaires i la Vella de Gràcia). En acabar, hi haurà un petit castell de focs a càrrec de la pirotècnia Estalella.

Les festes finalitzaran amb el Repic de Campanes i la Tronada que es farà des del campanar de la Basílica del Pi (diumenge 27 a les 21.30 h), el Toc a plegar virtual amb els Gegants de la Ciutat (diumenge 27 a les 21 h al Youtube de Cultura Popular) i el Piromusical (diumenge 27 a les 22 h), que enguany s’haurà de seguir des del balcó o terrat de casa, amb la televisió engegada per a sentir-ne la música.

Amb tot preparat, les entrades a la mà i la festa a les pantalles, podem dir… Que comenci la Festa Major!