El pòrtic de les festes de la Mercè: castellers, Seguici, gegants, balls de bastons i bestiari

Els barcelonins es preparen per a les festes de la Mercè, que es faran del 20 al 24 de setembre, amb una seixantena d’actes tradicionals, centrats en la cultura popular barcelonina. Però abans, hi haurà un seguit d’actes que serviran de pòrtic de la festa major.

50 anys dels Castellers de Barcelona

El dijous 12 de setembre s’inaugura a la sala Foyer de l’Orfeó Martinenc l’exposició ‘Dos-cents anys de castells a Barcelona, 50 anys fent pinya’. És un itinerari per la història castellera de la ciutat durant aquests dos darrers segles, amb una aturada, ara fa cinquanta anys, en el naixement de la colla barcelonina més veterana. A la mostra s’hi podrà veure el primer document que parla de castells a Barcelona, fins ara inèdit, datat del 1807 i extret de l’arxiu parroquial de Santa Maria del Pi.

Amb aquesta mostra, que serà itinerant, els Castellers de Barcelona continuen celebrant el cinquantè aniversari, que tindrà un dels moments culminants amb les dues diades castelleres d’aquesta Mercè. L’exposició romandrà oberta fins el dilluns 30 de setembre, cada dia de 17 h a 21 h.

El Seguici, a l’ajuntament

A partir del dissabte 14 es pot visitar el Seguici Popular a la Galeria Gòtica de l’ajuntament. Enguany al Palau de la Virreina hi ha obres i per això el Seguici s’exposarà a la casa gran. Hi trobareu els Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac, la Tarasca, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar. Tots s’esperen ben engalanats per sortir a ballar durant la festa major.

Assaig al carrer

Diumenge 15 la festa ja comença a arribar a les places. A les 11.30 h els Gegants del Pi sortiran de l’ajuntament per fer un assaig públic a la plaça del Rei, on es podrà veure ballar el Lleó, la Mulassa, els gegants infantils, en Perot lo Lladre i els gegants grans i petits del Pi, que enguany fan 350 anys.

Primera sortida dels Gegants de la Ciutat

Els Gegants de la Ciutat, màxims representants geganters de la ciutat, assisteixen a la inauguració de la Mostra de Gegants de Barcelona, el diumenge 15 a la tarda al Pati Manning de la Casa de Caritat (Montalegre, 7). És l’acte ‘Cap a la Festa!’, en què enguany hi ha convidats els Gegants Vells de la Casa de Caritat o del Carnestoltes, que fan 160 anys.

Les dues parelles –acompanyades dels Capgrossos Macers– sortiran de l’ajuntament a les 17 h i, tot ballant, arribaran fins a la Casa de Caritat on, cap a les 18.30 h, faran els seus balls.

El primer gegant amb discapacitat

Després d’una campanya de micromecenatge que va ser un èxit, en Normag ja és una realitat. És el primer gegant amb discapacitat de Catalunya, que pertany a l’associació ASPASIM i és obra de Dolors Sans. La figura s’estrenarà dins la Mostra de Gegants el diumenge 15 a les 18.30 h al Pati Manning, sota l’atenta mirada de tots els gegants barcelonins. També hi participaran més gegants adaptats per a ser portats per persones amb discapacitat: la Frida Kahlo de Tarragona, en Martí de Premià de Mar i l’Ocellaire de l’Eixample. Aquest darrer, juntament amb la geganteta Joana de Sarrià, seran els seus padrins.

El món del bestiari festiu

Les bèsties de foc dels barris i entitats de la ciutat s’exposen a partir del dimarts 17 al Born CCM. S’hi faran dues activitats complementàries de la mostra. La primera serà la taula rodona ‘Cultura popular i infants’, el dimarts 17 a les 19 h a càrrec d’Edit Lasierra, del grup Coopgros.

I la segona, la conferència ‘Barret i mocador, 40 anys després’, que el dimecres 18 a les 19h repassarà la història del Correfoc barceloní, de la mà del folklorista Amadeu Carbó.

Balls de bastons i construccions humanes

Després de ‘Diables’, ‘Seguici Popular’, ‘Bestiari’ i ‘Gegants i capgrossos’ (I i II), la col·lecció ‘Grups Festius de Barcelona’ s’amplia amb ‘Bastoners, castellers i altres construccions humanes’. El llibre, editat pel Cep i la Nansa, repassa primer les catorze colles de balls de bastons que hi ha a la ciutat. La segona part s’endinsa en les set colles castelleres de la ciutat. Per acabar, s’expliquen els Falcons i la Moixiganga, dos elements festius que també tenen com a eix central les construccions humanes.

El llibre es presentarà el proper dijous 19 de setembre a les 19.30 h a l’espai 4 del Palau de la Virreina.