Comencem a explicar els actes tradicionals de les Festes de la Mercè 2021

La Festa Major de Barcelona commemora enguany el 150 aniversari de la celebració, l’any 1871, de la primera Mercè plantejada com a festa popular de tota la ciutat. Les celebracions d’enguany recorden l’efemèride i tornen a ocupar alguns dels espais històrics de la festa.

Les festes s’iniciaran el dijous 23 de setembre amb el retorn del Toc d’Inici, que retrà homenatge a en Jordi Fàbregas. L’endemà, diada de la Mare de Déu de la Mercè, es recupera part de l’estructura tradicional de la festa. Aquest dia el passeig de Gràcia es retrobarà amb la Mercè com un espai emblemàtic de la història de la festa i s’engalanarà amb cartells d’aquests 150 anys. A més, al matí acollirà una espectacular mostra de cultura popular amb un centenar de gegants, una trentena de bèsties i nombroses entitats de cultura popular. L’acte serà sense reserva però amb control d’aforament.

A la tarda, ja amb reserva prèvia, el mateix passeig serà l’escenari de la Cavalcada de la Mercè, després que l’any passat no es va poder celebrar. Ja al vespre, les colles de diables i bestiari de foc ompliran el passeig amb una mostra de foc. 

El cap de setmana del 25 i el 26 de setembre, els actes tradicionals es traslladaran al parc de la Ciutadella, on hi haurà el MercèDansa (que celebra els 25 anys del Galop de la Mercè), les mostres d’esbarts, les audicions de sardanes, la trobada bastonera i el concurs de colles sardanistes, entre d’altres. La festa finalitzarà el diumenge 26 amb el Piromusical, que tornarà a estar descentralitzat i que recordarà el 150è aniversari de la festa.

Moltes de les activitats seran amb reserva prèvia i aforament limitat. Les entrades pels actes tradicionals es podran aconseguir a partir del 16 de setembre al web de la Mercè. Es podran agafar un màxim de tres entrades per cada reserva.

A més, com cada any tornen les exposicions d’imatgeria festiva. La primera serà la de dracs i bèsties de foc, que es podrà visitar al Born Centre de Cultura i Memòria a partir del dimarts 7 i fins diumenge 26. L’11 de setembre obrirà les portes l’exposició del Seguici Popular a l’Ajuntament (fins diumenge 26) i el dilluns 13 de setembre ja es podrà veure la Mostra de gegants al Pati Manning de la Casa de la Caritat, que durarà fins al dia 23.

Per commemorar l’aniversari, La Casa dels Entremesos acollirà una exposició de gran format amb la majoria dels cartells de les festes. La mostra s’anomena ‘Anunciant la Mercè. Els cartells de la Festa Major de Barcelona 1951-2021’ i ha comptat amb la col·laboració de nombrosos artistes que han deixat la seva empremta al cartell de la Mercè. Es podrà visitar del 12 de setembre al 26 de novembre (excepte el dissabte 25 de setembre).

En el marc d’aquesta commemoració, la Universitat Oberta de Catalunya i l’Institut de Cultura de Barcelona han engegat una col·laboració per a estudiar el contingut dels pregons de la festa dels darrers 25 anys. La relació s’ha establert en el marc del projecte de recerca europeu FestSpace.