Quatre tipus de mones diferents per la tradició més arrelada de Pasqua

La Pepa Pig, la Guerra de les Galàxies, la Patrulla Canina i Frozen. Aquests quatre temes són els protagonistes de les mones d’enguany. Tots pertanyen a sèries d’animació i films molt populars entre la mainada però l’oferta de mones al nostre país és molt variada i va més enllà de les modes més comercials. Al costat de castells glaçats i naus especials hi trobem ous de xocolata de totes mides, creacions tan espectaculars que semblen escultures, pastissos de brioix amb els tradicionals ous durs i pastissos de crema cremada, de nata o de xocolata decorats amb plomes de colors i pollets de feltre.

La mona més tradicional és la de brioix, una recepta coneguda des del segle XV que originalment no portava xocolata. Consistia en un pa de massa de brioix dolç, de forma arrodonida, que era coronat amb ous durs. La tradició diu que la mona ha de portar tants ous com anys té l’infant que la rep. Sembla que la xocolata s’hi va afegir al segle XVI, a Barcelona, amb l’arribada del cacau provinent d’Amèrica. Aquest tipus de mones són la variant menys freqüent que es troba a les pastisseries però són les més fàcils de fer a casa. Si ho voleu provar, us deixem amb la recepta del Corpus Català de la Cuina.

Com molts altres productes provinents d’Amèrica, el cacau va arrelar en la dieta dels barcelonins i va esdevenir el protagonista de les mones, sobretot en forma d’ou. Els ous són el símbol protagonista de la Pasqua en molts indrets d’Europa, on sovint es buiden i decoren de colors. La seva simbologia es relaciona amb l’arribada de la primavera i amb rituals de fertilitat. Totes aquestes creences serien anteriors al cristianisme i, com passa molt sovint en el món de la cultura popular i tradicional, haurien estat assumits per la religió.

Els ous de xocolata molt sovint són la decoració del pastís de la mona, un dolç fet amb capes de pa de pessic que pot portar crema cremada, xocolata, nata o mantega. També pot estar rematat amb fruita confitada, ametlla o decoracions fetes amb pasta de sucre. Però el que destaca més del pastís de la mona són les plomes d’oca tenyides de mil colors i els pollets de feltre groc que s’hi enganxen a manera de decoració. Si voleu provar de fer-ne a casa, hi ha desenes de receptes a la xarxa però us deixem amb aquesta base de sara del programa ‘Cuines’ de Televisió de Catalunya.

I de l’evolució dels ous de xocolata en deriven tota mena d’estructures que reprodueixen personatges de dibuixos animats, animals i tot de formes que atreuen l’atenció de la mainada, com ara casetes, pilotes de futbol o motos. En aquest apartat és també on els pastissers més creatius deixen anar la imaginació per fer creacions de xocolata que gairebé semblen obres d’art. Perquè un dels punts més interessants de la tradició de la mona és que és un element viu i en costant evolució, un senyal inequívoc de la seva bona salut.