Rutes per la història de la Festa Major de Sants

La Festa Major de Sants també és una bona oportunitat per descobrir la història del barri, del seu patrimoni material i immaterial, del comerç i de la pròpia festa. Aquests dies et pots apuntar a diverses rutes guiades de la mà del Districte de Sants-Montjuïc, la Lleialtat Santsenca, Artixoc i la Comissió de Festes del Carrer de Papin.

La ruta històrica per Sants, amb l’historiador santsenc Agus Giralt, permet descobrir set punts d’importància patrimonial i per a la història del barri. L’activitat, promoguda des del Districte de Sants-Montjuïc, és gratuïta, però les places estan limitades a 20 persones cada dia. Per assistir-hi, cal apuntar-se a través del formulari respectiu: dimecres 24 [ja exhaurides], dijous 25 [visita amb llengua de signes catalana] o divendres 26. L’horari és de 18 a 19.30 i el punt de trobada és la seu del Districte (c. Creu Coberta, 104).

El mateix Agus Giralt guia la ruta pel modernisme santsenc que organitza dimecres 24 a les 10.30 h del matí la Comissió de Festes del Carrer de Papin. El Modernisme Modest és també el tema del guarniment en aquest carrer, enguany dedicat sobretot a la figura de l’arquitecte santsenc Modest Feu. En aquest cas l’assistència és lliure, amb punt de partida a la cantonada dels carrers Papin i Miquel Àngel.

Dissabte 20 d’agost, el primer dia de la festa, l’associació Memòria en Moviment i la Lleialtat Santsenca organitzen una altra passejada històrica, ara sí, centrada en la pròpia Festa Major de Sants. Apunteu-vos-hi per recórrer els carrers del barri descobrint antics espais de la festa major i parlant dels guarniments i moltes altres tradicions. La passejada dura dues hores i sortirà a les 11 h de la Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31). La inscripció prèvia era gratuïta, però les places ja s’han exhaurit.

D’altra banda, el projecte Escena Històrica (de l’associació Artixoc) ofereix dissabte, 27 d’agost, a les 11 h, una ruta teatralitzada pel comerç antic de Sants i les Corts, començant pel “Mercat Nou” de Sants. És una edició especial del Viatge a la botiga de l’àvia que fan molts dissabtes també pels comerços de Sants i Hostafrancs, revivint amb personatges d’època les històries d’un barri i d’unes botigues que en tenen molta, d’història. En aquest cas, la inscripció són 12 € per persona, o 8,5 € si esteu associat a alguna entitat de Sants-Montjuïc o les Corts, esteu a l’atur o sou família nombrosa, monoparental, infant fins a 12 anys, persona de 65 i més, o amb diversitat funcional.