Sant Antoni Abat, el president de la setmana dels barbuts

A mitjan gener s’escauen alguns dels dies més freds de l’any i l’imaginari popular ha batejat aquest període amb el nom de ‘setmana dels barbuts’. Inclou els dies 15, 16 i 17 de gener i s’anomena així perquè la iconografia pinta els tres sants d’aquests dies amb una barba llarga i espessa. Són sant Pau Ermità (15 de gener), sant Maur Abat (16 de gener) i sant Antoni Abat (17 de gener).

Però de vegades la tradició allarga la setmana dels barbuts i hi inclou més dies presidits per sants que, evidentment, porten barba. Són sant Fructuós, que té la diada el 21 de gener, i sant Vicenç Màrtir, el dia 22. També hi ha qui inclou en aquest període alguns altres sants barbuts menors, com ara sant Benet i sant Efigi (15 de gener), sant Faci (18 de gener) i sant Canut (19 de gener).

Una mostra de l’arrelament popular d’aquesta tradició popular, la trobem en el refranyer, que té diverses dites referides a les onomàstiques d’aquests sants, al fred intens i a la seva barba: ‘Quan vénen els tres barbuts: sant Pau Ermità, sant Maur i sant Antoni Abat, vénen els freds cascarruts’ / ‘Entre Sant Antoni i Sant Sebastià, més fred que entre tot l’any fa’ / ‘Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred’.