Santa Eulàlia 2020: els actes de cultura popular del dimecres 12 de febrer

El dia de Santa Eulàlia es fan dos dels actes més destacats de la festa major d’hivern. El primer és la cerimònia de col·locació del penó, l’acte més antic de les festes. I el segon, la passejada de les Laies, una cercavila única en què només participen les gegantes de Ciutat Vella.

Exposició ‘Laies, les gegantes’. Palau de la Virreina, del 10 al 12 de febrer, de 10 a 20 h. El dia 12 fins les 18 h.
La gegantona Laia, l’Eulàlia de la plaça Nova, la Laia del Pi, la Lola del Raval, l’Elisenda del Pi, la Violant de la Ciutat o la Maria la Néta de la Barceloneta, entre altres gegantes, i només gegantes, de la ciutat, es reuneixen al Palau de la Virreina per reivindicar santa Eulàlia com a patrona de Barcelona i retre homenatge a totes les barcelonines. El dimarts 12, Diada de Santa Eulàlia, desfilaran plegades en la passejada i el ball de les Laies.

Cerimònia del Penó de Santa Eulàlia. Plaça de Sant Jaume, a les 09.45 h.
El dimarts 12 de febrer comença amb la tradicional cerimònia de col·locació del penó de Santa Eulàlia a la balconada principal de l’Ajuntament, a càrrec de l’alcaldessa de Barcelona, acompanyada dels regidors. Ho farà mentre sonen els Segadors. Tot seguit, la gegantona Laia farà la seva tradicional balladeta i saludarà des de la plaça el penó de Santa Eulàlia, que presidirà la diada tota la jornada.

Ballada de sardanes amb la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Plaça de Sant Jaume, a les 18:30 h.
Una gran ballada de sardanes per celebrar plegats la diada de Santa Eulàlia

La passejada i el ball de les Laies. Palau de la Virreina, a les 18.30 h.
Per la diada de Santa Eulàlia, totes les gegantes de Barcelona canvien de nom i passen a dir-se “Laia” per celebrar un dels actes més antics i significats de la festa major d’hivern. Després de trobar-se a la plaça de Sant Josep Oriol amb una xocolatada i les tradicionals Aspes de Santa Eulàlia, les gegantes inicien una processó encapçalada per l’Eulàlia i la Laieta de la plaça Nova, la Laia del Pi i per la gegantona Laia, en una passejada que les durà fins a la plaça de Sant Jaume.

Abans, però, cap a tres quarts de vuit del vespre i quan passa per la baixada de Santa Eulàlia, la comitiva s’atura davant la imatge de la patrona per fer-li una ofrena floral i ballar, amb la música dels grallers, el Ball de Santa Eulàlia, a càrrec de la Laia i la Laieta, les gegantes de la plaça Nova. A la plaça de Sant Jaume, un cop tot el seguici ha desfilat sota el penó de Santa Eulàlia col·locat al balcó de l’Ajuntament, les mateixes gegantes repeteixen el ball —en versió llarga per a cobla— al mig de la plaça, acompanyades per la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

Inici de la cercavila: 19.30 h. Recorregut: carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume (Ball de Santa Eulàlia, cap a les 20.25 h).