Santa Eulàlia 2020: els actes de cultura popular del diumenge 9 de febrer

El diumenge de Santa Eulàlia sempre és un dia intens: comença ben d’hora amb les matinades i continua amb la trobada de gegants i el Seguici de Santa Eulàlia, l’acte embrionari de la festa actual. Les colles castelleres de la ciutat obriran temporada, totes juntes, a la plaça de Sant Jaume, un espai on després es podran veure els balls del seguici. I a la tarda es farà la cercavila de bestiari fantàstic, que acabarà a la plaça de Sant Jaume amb el lluïment de les figures de foc.

Matinades de grallers. Baixada de Santa Eulàlia, a les 8 h
De bon matí, la música dels grallers que desfilen pels carrers del barri Gòtic us recordarà que la ciutat celebra la festa major d’hivern. Feu cas de la crida i sortiu al carrer per gaudir de les festes de Santa Eulàlia!

Els Falcons de Barcelona. Plaça Nova, a les 10 h
Les espectaculars figures humanes que aixequen els Falcons de Barcelona, desafiant l’equilibri i la gravetat, no us deixaran indiferents. A més de les construccions clàssiques dels Falcons, com ara l’escala o la pira, a la colla de Barcelona li agrada innovar i arriscar-se per oferir-nos contínuament noves figures.

Recorregut: plaça Nova, carrer del Bisbe, plaça de Sant Jaume (10.20 h), on hi haurà l’actuació.

Trobada de Gegants a Ciutat Vella i Seguici de Santa Eulàlia. Plaça Reial, a les 10.30 h
Els gegants i el bestiari de totes les colles de Ciutat Vella i un bon reguitzell de convidats s’apleguen a la pl. Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va fer l’any 1983, va ser una iniciativa dels Gegants del Pi i els de la plaça Nova, i va esdevenir l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies. La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de tot el Seguici Popular: els Gegants de la Ciutat amb els Capgrossos Macers, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Gegants del Pi, els de Santa Maria del Mar, el Ball de Bastons del Seguici i els Falcons. Darrera seu, els balls populars, bestiari i gegants de Ciutat Vella, els convidats de fora de la ciutat i tots els gegants vinguts dels barris barcelonins. Aquí t’expliquem les novetats i tots els participants.

Programa:
11.30: Inici del Seguici des de la plaça Reial.
12.00: Ball de Santa Eulàlia i ofrena floral a la baixada de Santa Eulàlia.
13.15: Balls de la Laia, de l’Àliga, dels Gegants de la Ciutat i Ball de Santa Eulàlia a la plaça de Sant Jaume.

Recorregut: plaça Reial, passatge de Colom, la Rambla, carrer de la Portaferrissa, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, carrer de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrer dels Banys Nous, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume

Trobada de Puntaires. Portal de l’Àngel, a les 11 h.
Cinc-centes puntaires arribades d’arreu de Catalunya paren els seus coixins, fils, boixets, patrons i agulles al llarg del carrer dels Arcs i del Portal de l’Àngel, per mostrar-nos la seva mestria en l’art de fer puntes de coixí.

Diada castellera. Plaça de Sant Jaume, a les 11 h.
Les colles castelleres de Barcelona, Sants, la Vila de Gràcia, el Poble-sec, la Sagrada Família, Sarrià, l’Esquerra de l’Eixample i la Jove de Barcelona es congreguen a la plaça Nova a les 10.15 hores del matí per sortir plegades cap a la plaça de Sant Jaume. Al carrer del Bisbe, davant la porta de Santa Eulàlia del claustre de la Catedral, les colles s’aturen per aixecar uns pilars en honor de la patrona. A les 11.00 hores, a la plaça de Sant Jaume, començaran a aixecar els seus castells davant la balconada de l’Ajuntament, per encetar la temporada amb la primera diada castellera de l’any. A més, les colles hauran d’aixecar tots els seus castells en un temps limitat a 90 minuts.

Mostra d’Esbarts Dansaires Infantils i Juvenils. Avinguda de la Catedral, a les 12 h.
La dansa tradicional popular es manté ben viva i es transmet a les noves generacions de dansaires que formen part dels nombrosos esbarts infantils i juvenils del nostre país. Per Santa Eulàlia, es reuneixen a l’avinguda de la Catedral per fer-nos gaudir dels seus balls i de la seva passió per la dansa. Amb la Cobla Ciutat de Terrassa, dirigida per Jordi Núñez, participen en la mostra els esbarts següents: Esbart Sant Jordi, Esbart Gaudí, Esbart Joventut Nostra, Ballets de Catalunya i Bitrac Dansa d’Igualada.

Eulàlia, un espectacle de dansa a la Catedral. Catedral de Barcelona, a les 16.45 h.
L’Esbart Ciutat Comtal presenta per setè any consecutiu Eulàlia (premi Ciutat de Barcelona 2013), un espectacle de música i dansa que es representa a l’interior de la Catedral de Barcelona, damunt la cripta que acull el sepulcre amb les relíquies de santa Eulàlia, per homenatjar la patrona i enaltir els valors de la llibertat, la igualtat i la justícia.

Ballada doble de sardanes. Avinguda de la Catedral, a les 17 h.
Les sardanes són un element imprescindible de les festes de Santa Eulàlia. Trieu una rotllana i afegiu-vos-hi per gaudir del ball. Organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona i amb la participació de les cobles Mediterrània i Ciutat de Terrassa.

Fantàstics! Palau de la Virreina, a les 17 h.
L’Atzeries, el Bretolàs, en Nèbula, l’Hydros, el Tolc, la Bèstia de Parets del Vallès, el Magnafoc de Vilobí del Penedès i la resta de bèsties que participen en la mostra Fantàstics! sortiran en cercavila del Palau de la Virreina per fer els seus balls i lluïments pirotècnics a la plaça de Sant Jaume.

Recorregut: la Rambla, carrer de Ferran, plaça de Sant Jaume
Mostra de balls: 17.45 h, plaça de Sant Jaume.

Desfilades musicals i big band. Plaça de Sant Josep Oriol i Portal de l’Àngel, a les 18 h.
La Banda Simfònica Roquetes – Nou Barris i la Banda del Col·legi Pare Manyanet es concentraran per desfilar separades en dues cercaviles i es retrobaran a la plaça de Sant Jaume, on actuaran conjuntament com una big band.

Recorreguts:
Banda Simfònica Roquetes – Nou Barris de Barcelona: portal de l’Àngel, carrer dels Arcs, plaça Nova, carrer del Bisbe i plaça de Sant Jaume (18.45 h)
Banda del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona: Recorregut: plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, carrer del Cardenal Casañas, la Rambla, carrer de Ferran, carrer del Call i plaça de Sant Jaume (18.45 h)