Les novetats i els participants al Seguici de Santa Eulàlia 2020

El diumenge 9 de febrer, els gegants i el bestiari de tota la ciutat i un bon reguitzell de convidats s’apleguen a la plaça Reial per després integrar-se al Seguici de Santa Eulàlia, l’acte més antic i un dels més solemnes de la festa major d’hivern. La primera edició, que es va fer l’any 1983, va ser una iniciativa dels Gegants del Pi i els de la plaça Nova, i va esdevenir l’origen de les festes de Santa Eulàlia contemporànies.

En aquesta edició de l’acte, que ha esdevingut l’acte central i més multitudinari de la festa, hi haurà novetats, que vindran de la mà de l’ordre de cercavila. Per primer cop, el Seguici Popular se sumarà a la cercavila amb el seu ordre oficial. A més, la Trobada de gegants es dividirà en blocs. Primer, el Seguici Popular encapçalat per la Gegantona Laia i el Penó de Santa Eulàlia. En segon lloc, tots els gegants, bèsties i balls tradicionals de Ciutat Vella que hi vulguin participar. A continuació, els gegants convidats de fora de la ciutat i, tancant, tots els gegants dels barris i districtes barcelonins.

La gegantona Laia i el penó de Santa Eulàlia encapçalen la cercavila, seguits de tot el Seguici Popular: els Gegants de la Ciutat amb els Capgrossos Macers, els Cavallets Cotoners, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Gegants del Pi, els de Santa Maria del Mar, el Ball de Bastons del Seguici i els Falcons.

Darrera seu, els balls populars, bestiari i gegants de Ciutat Vella: el Ball de Bastons de l’Esbart Català de Dansaires, el Dofí del Casc Antic, els Gegants petits i els Gegants infantils del Pi, el Nan Cu-cut i els Gegants nous de la Plaça Nova, del Raval, de la Barceloneta, del Casc Antic, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume, nous de la Casa de la Caritat o del Corpus, del Carrer de la Princesa i els Bouets i la Vaqueta del Raval.

A continuació, hi desfilaran els convidats de fora de la ciutat: els Gegants de Balsareny, els de Castellterçol, els de Vinaròs (País Valencià), els vells del barri de Sant Josep de l’Hospitalet i els de Sant Vicenç dels Horts.

Tancaran la desfilada tots els gegants dels barris barcelonins: els de la Marina, els del Poble-sec, del Poblenou, de la Sagrada Família, de les Colònies Jordi Turull, de Sant Antoni, de Gràcia, de Sarrià, de la Sagrera, de Sant Andreu de Palomar, de Nou Barris, del taller Xerrac i del Guinardó.

En passar la capçalera per la baixada de Santa Eulàlia, cap a les 12 h, es durà a terme la tradicional ofrena floral a Santa Eulàlia. A mesura que vagin passant per davant de la fornícula de la santa, totes les figures faran una reverència, i els Gegants nous de la plaça Nova hi ballaran el Ball de Santa Eulàlia.

En arribar a la plaça de Sant Jaume, es faran els balls que mana el protocol: el Ball de la Gegantona Laia, el Ball de l’Àliga, el Ball dels Gegants de la Ciutat i el Ball de Santa Eulàlia, amb tots els gegants de Ciutat Vella. L’acte finalitzarà amb el ball conjunt de tots els participants.