Les ballades de sardanes de la Mercè'19

Les sardanes són un dels actes més antics i que s’han fet de manera gairebé interrompuda durant les festes de la Mercè. Ja eren presents a la famosa Mercè del 1902, aquella gran mostra de cultura popular que va aplegar expressions tradicionals de tot el país. En aquell moment, quan les sardanes eren un moviment nascut a les comarques gironines que tot just començava a despuntar, ja van constar en el programa. I quan es va tornar a fer la Mercè després de la interrupció de la guerra, a la dècada dels anys cinquanta, les sardanes van ser un dels primers actes populars que es van autoritzar.

El programa de la Mercè d’avui continua farcit d’actes sardanistes entre concursos, audicions i ballades populars. Enguany n’hi ha vuit, repartits en els cinc dies que dura la festa. De fet, la festa major arrencarà amb sardanes, amb la cobla oficial de la ciutat, la Sant Jordi. Es faran a les 19 h a l’avinguda de la Catedral, just al mateix moment que arrenca el Seguici Inaugural, previ al Toc d’Inici.

El diumenge de la Mercè (22 de setembre) serà una jornada plena de sardanes, que començarà a les 11 h amb el LXIX Concurs de Colles Sardanistes. Aquesta activitat, que fa seixanta-nou anys que munta la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona, és una competició en què participen agrupacions de tot el país per aconseguir l’estatueta de bronze de l’Àliga de la Ciutat o del Gegant de la Ciutat. Una vegada acabat el concurs, a les 13 h, es farà una ballada oberta a tothom, amb la música de la cobla La Principal del Llobregat.

I a la tarda, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona, una veterana en el món sardanista barceloní, organitza una ballada popular a la plaça de Sant Jaume a les 18.00 a càrrec de la cobla la Principal de Terrassa.

La festa major s’acomiadarà dimarts, el dia de la Mercè, amb més sardanes. En aquesta ocasió es faran a la plaça de la Mercè a les 18.15 h, aniran a càrrec de la cobla Marinada i es faran abans del concert de festa major que la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona ofereix a l’interior de la basílica de la Mercè a les 21h.

També trobareu ballades de sardanes al Palauet Albéniz, protagonitzades per les colles sardanistes de la ciutat. En podreu gaudir dissabte 21 i dimarts 24, diada de la Mercè.