Gegants i bèsties al Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga 2020

A Barcelona la temporada gegantera s’obre amb el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, un acte que rememora les desfilades d’imatgeria festiva que es feien als segles XVII i XVIII a la ciutat. Enguany la festa es farà el dissabte 11 de gener a partir de les 18.30 i la cercavila partirà del Fossar de les Moreres, a tocar de Santa Maria del Mar, per anar cap a l’església de Santa Maria del Pi. El convidat d’honor d’enguany serà el Ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès, un dels més antics de la Festa Major de Sant Fèlix, que sembla que té l’origen en una lluita de moros i cristians medieval. La batalla va acabar escenificant-se com una batalla entre pastors i passà a ser una dansa rural en què els bastons van substituir les espases.

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és un acte que organitzen conjuntament l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi i la Colla Gegantera del Casc Antic. La festa començarà amb la plantada a les 18.30 h al Fossar de les Moreres, on, sota la llum de les torxes, es podran veure els gegants grans i petits del Pi, els de Santa Maria del Mar, els Gonfanons de les dues basíliques, el Lleó de la Ciutat, el Dofí del Casc Antic, la Mulassa de Barcelona i el Ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès.

La cercavila arrencarà a les 19.15 h i travessarà el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera fins a arribar a la plaça del Pi, al barri Gòtic. Cap a les 20.45 h el seguici entrarà dins la basílica del Pi, on les diverses peces faran els balls d’honor. L’ordre dels balls serà: el Lleó, el Dofí, la Mulassa, els Gegants de Santa Maria del Mar, els quatre Gegants del Pi i el Ball de Pastorets de Vilafranca del Penedès. S’acabarà amb el moment culminant de la diada, el ‘Ball a quatre’, és a dir, el ball dels quatre gegants grossos de les dues basíliques: el Rei Salomó i la Reina de Saba, l’Elisenda i en Mustafà. És una dansa única a Catalunya que només es balla en aquest acte.

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga és una festa que es fa a començament de gener, pels volts del dia 7. Es fa en aquesta data perquè una de les desfilades més espectaculars d’imatgeria festiva que hi ha documentades a Barcelona es va fer l’any 1601 amb motiu de la canonització de sant Ramon de Penyafort, que té la diada el 7 de gener.