Torna la comparsa 'Visca Picasso!'

La comparsa ‘Visca Picasso!’ és un conjunt de figures que escenifiquen elements destacats de la pictografia de Pablo Picasso i la seva vinculació amb Barcelona. Aquesta comparsa és fruit d’una reinvenció dels gegants, els capgrossos i el bestiari de la ciutat, que suposa un trencament amb els models habituals de la imatgeria festiva tradicional. És una lectura contemporània d’un entremès popular que, a través de les seves figures, ens permet endinsar-nos en el món de la pintura i la cultura tradicional, i descobrir la vinculació de Picasso amb la ciutat de Barcelona i la seva obra. Els seus autors, l’escenògraf Joan Josep Guillén i el músic Jordi Fàbregas, van aconseguir crear una obra única i inèdita que va marcar un abans i un després en la imatgeria festiva de la ciutat.

La seva història es remunta a l’estiu de 1981, quan l’escenògraf Joan Josep Guillén la va crear per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona amb un triple propòsit: renovar les figures dels antics i tradicionals entremesos, posar al carrer estètiques de l’art modern i homenatjar la figura de Pablo Picasso, de qui aquell any es commemorava el centenari del seu naixement (25 octubre de 1881). La comparsa es presentava als carrers amb una dramatúrgia contemporània, i les figures es presentaven al públic per mitjà d’un ball individual de lluïment, executaven una escena conjunta i iniciaven el seu passeig fins a un altre punt de la ciutat, sempre acompanyades de música i efectes pirotècnics.

La figura central de la comparsa ‘Visca Picasso!’ és l’artista mateix, representat sota la tipologia d’un capgròs, una de les figures principals de les comparses de carrer. A més a més, hi ha dues altres figures molt característiques dels nostres entremesos populars: el gegant i la geganta, que en la comparsa Visca Picasso! adopten les formes i significats d’un Arlequí de l’època blava del pintor, i d’una Menina de la sèrie que el pintor va donar a la nostra ciutat. També hi ha les figures dels cavallins i les mulasses, vibries i altres animals màgics, que en la comparsa Visca Picasso! són encarnades per sengles figures que representen el Cavall i el Toro del quadre de Guernica. A més a més, tres figures de la comparsa incorporen sengles instruments musicals i formen de manera conjunta la banda musical del grup. Aquestes són els Tres músics cubistes, Faune i Dona de Boisgeloup, inspirats en diferents èpoques i estils de la trajectòria del pintor.

L’institut de Cultura de Barcelona ha restaurat i recuperat la comparsa amb motiu de la commemoració dels 50 anys de la mort de Picasso i els 60 anys de la creació del Museu.