Torna la Fira de Rams 2023 a Barcelona
Uns dies abans de Diumenge de Rams, la Fira del Ram s’instal·la a la rambla de Catalunya, entre Aragó i Diputació, i a la plaça de la Sagrada Família. Enguany tindrà lloc del 29 de març a l’1 d’abril en horari de 9 a 21 h.
Tant a la rambla de Catalunya com a la plaça de la Sagrada Família, els visitants hi podran trobar palmes i palmons de les mides més diverses, rams de llorer i tota mena d’ornamentació, des dels típics rosaris de sucre fins a les cintes de colors. Un entorn agradable per passejar i viure de prop aquesta tradició de Setmana Santa.
Les palmes i els palmons són articles d’artesania que segueixen un procés d’elaboració molt especial. Són brots de palmera que han estat tapats perquè el sol no els faci enverdir. Per això són de color groguenc i mantenen una textura prou tendra per a poder ser treballades. Els palmons solen ser brots sencers escollits especialment per l’esveltesa. En canvi, les palmes són el resultat d’un trenat laboriós de les fulles i és en aquest aspecte que llueix la destresa de l’artesà, tant en les més grans com en les més petites. N’hi ha de molt elaborades, amb gran profusió de detalls: trenats diferents, flors i filigranes; però també són molt apreciades les versions més minúscules, pel treball de precisió que requereixen.
Una cita ineludible per a padrins i padrines
La tradició de beneir la palma va estretament vinculada a Setmana Santa i arrenca d’un passatge de la vida de Jesús, que va ser rebut a Jerusalem per una multitud que brandava palmes i rams de llorer. A partir d’aquí ha esdevingut tradició que cada any els padrins i padrines en regalin una als fillols.
A més, a les palmes i els palmons beneïts hom els atribueix un seguit de propietats especials, com ara la protecció de la llar i la fertilització de la terra. Antigament, també era tradició en moltes cases de penjar la palma o el palmó beneïts al balcó d’un any per l’altre, però a Barcelona aquest costum es va perdent.