Tot a punt per viure una nova Vigília de Corpus!

La celebració del Corpus és una tradició viva de Barcelona, que any rere any s’engalana per participar en aquesta manifestació de la rica tradició popular de la ciutat. Els Gegants de la Ciutatdel Pi i de Santa Maria del Mar des del 2022 celebren al complet la Vigília de Corpus per anunciar l’arribada imminent de la festa grossa de l’endemà. El projecte compta amb la col·laboració dels Campaners del Pi, la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella i l’Ajuntament de Barcelona.

Històricament, aquesta jornada se celebrava el dimecres de Corpus i constava de la sortida des de l’Ajuntament dels gegants, els nans i les trampes per anar a visitar les autoritats i agrair als perruquers i els sastres la feina que havien fet aquell any.

L’any 1979 el dia de Corpus va deixar de ser festiu i tant la processó com la vigília es van deixar de celebrar, fet que va trencar amb segles de tradició. La festa es va passar a celebrar el diumenge, per facilitar la participació de tothom, però no seria fins a l’any 1992 que la ciutat recuperaria la processó gràcies a l’acord entre la Catedral i l’Ajuntament. D’aleshores ençà, la processó torna a fer-se al carrer i compta amb la participació del Seguici Popular. No va ser fins l’any 2021 que es va recuperar la Vigília de Corpus. Com que actualment el dia gran és el diumenge, la festa s’institueix el dissabte de Corpus a la tarda.

Enguany, la Vigília se celebrarà el 10 de juny i quedarà emmarcada en la primera fase de la cel·lebració dels 600 Anys de Gegants a Barcelona, per això els Gegants de la Ciutat, sortiran amb la seva imatge modernista de 1999, tal com ho faran la resta de l’any.

El programa de la diada serà el següent:

 • A les 18.30 h, repic de campanes i avisos pirotècnics des de les basíliques dels Sants Just i Pastor, de Santa Maria del Pi i de Santa Maria del Mar. A càrrec dels Campaners del Pi.
 • Tot seguit, cercaviles. Recorreguts:
  • Gegants de la Ciutat i Capgrossos Macers: plaça de Sant Jaume, carrers del Bisbe, Pietat i Comtes, i pla de la Seu.
  • Gegants grans i petits del Pi: plaça del Pi, plaça de Sant Josep Oriol, carrer del Pi, plaça de la Cucurulla, carrer dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, Santa Llúcia i pla de la Seu.
  • Gegants de Santa Maria del Mar: plaça de Santa Maria, carrer de l’Argenteria, plaça de l’Àngel, Tapineria, avinguda de la Catedral i pla de la Seu.
 • Cap a les 19 h, trobada al pla de la Seu i inici de la cercavila conjunta. Recorregut: carrer de Santa Llúcia, palau Episcopal (ballada), carrers del Bisbe, Pietat i Santa Clara, i plaça del Rei.
 • Cap a les 19.45 h, ballada i repartiment de panoli a la plaça del Rei. Tot seguit, represa de la cercavila. Recorregut: carrers del Veguer i Llibreteria, i plaça de Sant Jaume.
 • Cap a les 20.30 h, ballada final a la plaça de Sant Jaume i llançament de pirotècnia des del terrat de l’Ajuntament.

  Podeu consultar tot el tot el programa de Corpus fent click aquí