Tot el que cal saber sobre la cultura de la mort, en un llibre

Amb motiu de la festa de Tots Sants acaba de sortir a la venda ‘Fins aquí hem arribat’, el sisè títol de la col·lecció ‘L’ermità’. És un llibret que ens descobreix els costums, les creences, els rituals, les llegendes i els oficis vinculats amb la mort. Perquè la mort és una part inexorable de la nostra cultura des de l’inici dels temps; un  tema del qual no es parla gaire, tot i que hi ha molt a dir.

Aquesta és precisament la idea de què parteix ‘Fins aquí hem arribat’, un llibre original, valent, curiós i fins i tot divertit, que ens parla sense manies de què fem i com celebrem l’últim adeu. Els autors, Amadeu Carbó i Jordi Cubillos, grans coneixedors de la cultura d’arrel tradicional, ens fan veure l’empremta profunda que la mort i tot allò que l’envolta ha deixat en la nostra societat, en tots els aspectes: costums, expressions populars, patrimoni artístic i cultural, etc.

També expliquen com els canvis causats per la globalització i la laïcització de la societat actual han fet aparèixer noves pràctiques culturals. N’és un exemple el necroturisme, el costum d’anar a visitar els cementiris com una obra artística o simplement perquè hi ha enterrat algú conegut. Un altre aspecte és amb quina força s’han implantat celebracions foranes, com ara el Halloween anglosaxó i el Dia dels Morts mexicà.