Tots els actes de cultura popular de la Festa Major de Gràcia 2019

Un any més, i ja en van 202, la Festa Major torna a omplir els carrers i les places de la Vila de Gràcia. Enguany, s’afegeixen tres carrers més a la festa, de manera que hi haurà vint-i-quatre espais guarnits.

A banda dels carrers guarnits, la festa compta amb un destacat corpus festiu, que fa que del 14 al 21 d’agost la vila s’ompli d’elements festius, música i colles de cultura popular. El dia més destacat és el 15 d’agost, diada de la patrona de la vila, la Mare de Déu d’Agost, que és quan es desenvolupa un conjunt d’actes amb un ritual ben marcat pel protocol festiu de la Vila de Gràcia.

Et presentem la programació més destacada de les festes:

Dimecres 14 d’agost

La Passada cap al pregó. Com a novetat d’enguany, les pregoneres i autoritats sortiran de la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia per fer cap a la plaça de la Vila. També hi participaran l’Àliga de Gràcia i els Gegants de Gràcia. A les 17.30h des de la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia (carrer de l’Alzina, 9).

Toc d’Inici. Els músics de les colles de cultura popular de Gràcia conviden tothom a assistir al pregó a la plaça de la Vila. A les 18.00h des de la Violeta (carrer de Maspons, 6)

Tabals i gralles d’inici de festa. Després del Toc d’Inici, els músics de les colles de cultura popular es lluiran a la plaça de la Vila i interpretaran el “Timbgrallers”, l’himne de les colles gracienques. A les 18.15h a la plaça de la Vila.

Pregó. Comença la festa i enguany les responsables de proclamar-ho seran les membres de l’equip de bàsquet de l’ACIDH. Paola Manjón, Cristina Pandis, Noèlia Bautista i Xènia Galtés, medallistes dels Special Olympic Games d’enguany pronunciaran la frase: “Visca Gràcia i visca la Festa Major!”. A les 19.00h a la plaça de la Vila.

Ball d’honor a les pregoneres. Una altra novetat és la ballada que faran l’Àliga i els Gegants de la Vila davant les pregoneres després del pregó. A les 19.30h a la plaça de la Vila.

Assaig casteller. Els castellers de la Vila de Gràcia faran un assaig públic per preparar les actuacions dels pròxims dies. A les 20.00h a la plaça de la Vila.

Dijous 15 d’agost, diada de la Mare de Déu d’Agost

Traca. A les 8.00h a la plaça de la Vila i al carrer de Maspons, a les 8.15h al carrer del Perill, a les 9.00h al carrer de Joan Blanques i al carrer de Ciudad Real. A les 11.00h a la plaça del Nord.

Matinades de grallers i tabalers. A les 8.00h des de la plaça de la Vila.

Matinades de foc. A càrrec dels Trabucaires, la Vella de Gràcia, el Drac, la Diabòlica, l’Atzeries de la Vella, en Gaudiamus del Coll i la Malèfica del Coll. A les 8.00h des de la plaça de la Vila.

Seguici d’autoritats. Les autoritats surten de la seu del districte per anar cap a la missa de Festa Major que es fa a l’església de Santa Maria de Gràcia. Hi prenen part la Guàrdia Urbana de gala, els Capgrossos, els Gegants i Gegantons, els Dracs (és l’únic moment en tot l’any en què es poden veure el Drac vell i el nou), l’Atzeries de la Vella, en Gaudiamus del Coll i l’Àliga, acompanyats pel veïnat de la vila. A les 10.30h des de la plaça de la Vila.

Ofici de Festa Major. Celebrat des de principi del segle XIX, representa l’eix central de la Festa Major. Durant la missa, hi actuen els Gegants, que ofereixen el ram de la Llibertat a la Mare de Déu. Al final de la missa, hi ha el pilar dels castellers, tres galejades per part dels Trabucaires i el ball d’honor dels Bastoners. A les 11.00h a la parròquia de Santa Maria de Gràcia (carrer de Gràcia, 3)

Matí de Festa Major. A les 12.30h, el seguici es reprèn cap a la plaça de la Vila, on té lloc el lluïment de les colles de cultura popular.

Cercavila de cultura popular. Cercavila amb totes les colles de la vila i altres colles convidades, com ara els Gegants del Casco Antinguo de Pamplona. A les 18.00h des del carrer Gran de Gràcia (cruïlla amb Santa Àgata) amb final i lluïments a la plaça de la Vila.

Divendres 16 d’agost, diada de Sant Roc

Cercavila de Sant Roc. Seguici amb les colles de cultura popular per anar fins al carrer de la Llibertat (cantonada amb Fraternitat) a fer l’ofrena a la imatge de sant Roc. A les 10.30h des de la plaça de la Vila.

Taller de balls de bastons. Els Bastoners de Gràcia ensenyen a ballar aquesta popular dansa. A les 12.00h al carrer de la Fraternitat.

Pilar caminat. Els Castellers de la Vila de Gràcia faran el tradicional pilar caminat des de la plaça del Sol fins a la plaça de la Vila. A les 20.00h des de la plaça del Sol.

Diada Castellera de Vigílies. Els castellers de la vila conviden la colla Jove de Castellers de Sitges a fer la primera de les diades de la Festa Major. A les 20.15h a la plaça de la Vila.

Dissabte 17 d’agost

Exhibició de glosa. A les 12.00h al carrer de la Perla.

Lliurament de premis als carrers i places guarnides. Es faran públics els premis dels carrers i les places, a més dels balcons i portalades. A les 17.00h a la plaça de la Vila.

II Combat de glosa. Competició de glosa cantada. A les 17.00h al carrer de la Perla.

Diada castellera. Amb les colles Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus, Castellers de Vilafranca del Penedès i els amfitrions, els Castellers de la Vila de Gràcia. A les 19.00h a la plaça de la Vila.

Diumenge 18 d’agost

La Convidada dels Gegants. Els Gegants graciencs conviden els gegants del carrer de Viserta de Monistrol de Montserrat, de l’any 1913, a passejar pels carrers de la vila. Sortida a les 9.30h des de la plaça de la Vila per anar a buscar els convidats als Jardinets de Gràcia. Lluïments a la plaça de la Vila a les 11.00h i posterior cercavila.

Dilluns 19 d’agost

Havaneres. A càrrec del grup Pirats pel Mar, amb rom cremat. A les 18.00h a la plaça de Rovira i Trias.

Dimarts 20 d’agost

Cercavila dels Gegantons de la Fundació. En Torradet i la Gresca surten a ballar pels carrers guarnits. A les 10.00h des de la plaça de la Vila.

Havaneres. A càrrec del grup Pirats del Mar, amb rom cremat. A les 19.00h al carrer del Progrés.

Havaneres. A càrrec del grup A Tota Vela, amb rom cremat. A les 20.00h al carrer del Perill.

Havaneres. A càrrec del grup Mar Endins. A les 21.00h a la plaça de la Vila.

Dimecres 21 d’agost

Ballada de sardanes. Amb la cobla Rambla. A les 18.00h a la plaça de Rovira.

Toca dormir. Cercavila de cloenda de les activitats geganteres amb els Gegants i Gegantons de Gràcia. A les 18.00h des de la plaça de la Virreina, amb final a la plaça de la Vila.

Sardanes. Amb la cobla Ciutat de Cornellà. A les 18.30h al carrer de Verdi.

Tabalada. Prèvia al Correfoc i al Correfoc infantil. A les 20.00h des de la plaça de la Trilla.

Versots infernals. Els diables i els diables infantils faran els seus tradicionals versots. A les 21.00h a la plaça de la Vila.

Havaneres. A càrrec del grup Mar Endins. A les 21.00h al carrer de la Fraternitat.

Correfoc infantil. Lluïment a la plaça de la Vila i inici del Correfoc infantil amb els Malsons de la Vella, el Ball de Diables infantil de Reus, els Escuats de la Malèfica del Coll i la colla infantil dels Diables de Sant Joan Despí. A les 22.00h des de la plaça de la Vila.

Correfoc. Amb totes les colles infantils i adultes de la Vila de Gràcia i les seves convidades. A les 22.45h des de la plaça de la Vila. En acabar, cap a les 00.30h, hi haurà lluïments a la plaça de la Vila.

Traca fi de festa. Per acomiadar la Festa Major, diferents espais encenen una traca. A la 1.50h al carrer de Ciudad Real i a les 2.00 als carrers del Perill, de Maspons i de Joan Blanques.