Tots els actes de cultura popular de la Festa Major de Gràcia 2022

Un any més, i ja en van 205, la Festa Major torna a omplir els carrers i les places de la Vila de Gràcia. Enguany, hi haurà vint-i-tres espais guarnits.

A banda dels carrers guarnits, la festa compta amb un destacat corpus festiu, que fa que del 15 al 21 d’agost la vila s’ompli d’elements festius, música i colles de cultura popular. El dia més destacat és el 15 d’agost, diada de la patrona de la vila, la Mare de Déu d’Agost, que és quan es desenvolupa un conjunt d’actes amb un ritual ben marcat pel protocol festiu de la Vila de Gràcia.

Et presentem la programació més destacada de les festes:

Diumenge 14 d’agost

La Passada cap al pregó. La pregonera i autoritats faran cap a la plaça de la Vila. També hi participaran els Trabucaires, l’Àliga de Gràcia i els Gegants de Gràcia. A les 17.30 h des de la plaça de la Virreina.

Tabals i gralles d’inici de festa. Els músics de les colles de cultura popular es lluiran a la plaça de la Vila i interpretaran el “Timbgrallers”, l’himne de les colles gracienques. A les 18.30 h a la plaça de la Vila.

Pregó. Comença la festa i enguany la responsable del pregó serà la Carla Carbonell i Cortes, expresidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia. Hi haurà servei de llengua de signes i emissió en freqüència modulada. A les 19 h a la plaça de la Vila.

Ball d’honor a les pregoneres. Ballada que faran l’Àliga i els Gegants de la Vila davant les pregoneres després del pregó. A les 19.30 h a la plaça de la Vila.

Assaig casteller. Els castellers de la Vila de Gràcia faran un assaig públic per preparar les actuacions dels pròxims dies. A les 20 h a la plaça de la Vila.

Dilluns 15 d’agost, diada de la Mare de Déu d’Agost

Traca. A les 8 h i al llarg del matí molts dels carrers encenen una traca per anunciar que comença la festa.

Matinades de grallers i tabalers. A les 8.00 h des de la plaça de la Vila.

Matinades de foc. A càrrec dels Trabucaires, la Vella de Gràcia, el Drac, la Diabòlica, l’Atzeries de la Vella, en Gaudiamus del Coll i la Malèfica del Coll. A les 8.30 h des de la plaça de la Vila.

Seguici d’autoritats. Les autoritats surten de la seu del districte per anar cap a la missa de Festa Major que es fa a l’església de Santa Maria de Gràcia. Hi prenen part la Guàrdia Urbana de gala, els Capgrossos, els Gegants i Gegantons, els Dracs (és l’únic moment en tot l’any en què es poden veure el Drac vell i el nou), l’Atzeries de la Vella, en Gaudiamus del Coll i l’Àliga, acompanyats pel veïnat de la vila. A les 11 h des de la plaça de la Vila.

Ofici de Festa Major. Celebrat des de principi del segle XIX, representa l’eix central de la Festa Major. Durant la missa, hi actuen els Gegants, que ofereixen el ram de la Llibertat a la Mare de Déu. Al final de la missa, hi ha el pilar dels castellers, tres galejades per part dels Trabucaires i el ball d’honor dels Bastoners. A les 11.30 h a la parròquia de Santa Maria de Gràcia (carrer de Gràcia, 3).

Matí de Festa Major. A les 12.30h, el seguici es reprèn cap a la plaça de la Vila, on té lloc el lluïment de les colles de cultura popular i s’estrenarà el Lleó de Gràcia, obra de Jordi Grau.

Cercavila de cultura popular. Cercavila amb totes les colles de la vila i altres colles convidades, com ara els Bastoners de Banyeres del Penedès i la Quimera del Carmel. A les 18 h des del carrer Gran de Gràcia (cruïlla amb Santa Àgata) amb final i lluïments a la plaça de la Vila.

Dimarts 16 d’agost, diada de Sant Roc

Cercavila de Sant Roc. Seguici amb les colles de cultura popular per anar fins al carrer de la Llibertat (cantonada amb Fraternitat) a fer l’ofrena a la imatge de sant Roc. A les 10.30 h des de la plaça de la Vila.

Taller de balls de bastons. Els Bastoners de Gràcia ensenyen a ballar aquesta popular dansa. A les 11 h al carrer de la Fraternitat de baix.

Havaneres. A càrrec del grup Mar Brava. A les 18 h al carrer de Puigmartí.

Havaneres. A càrrec del grup Mamilapinatapai. A les 18.30 h al carrer de la Perla.

Assaig casteller. Els castellers de la Vila de Gràcia faran un assaig públic per preparar les actuacions dels pròxims dies. A les 19 h a la plaça de la Vila.

Havaneres. A càrrec de Neus Mar. A les 19 h al carrer de la Fraternitat de dalt.

Havaneres. A càrrec del grup Pirats del Mar, amb rom cremat. A les 19 h al carrer del Progrés.

Havaneres. A càrrec del grup Montjuïc, amb rom cremat. A les 23 h al carrer de la Providència.

Dimecres 17 d’agost

Havaneres. A càrrec del grup Havàname, amb vermut. A les 13.30 h al carrer de Tordera.

Taller de glosa. A les 17 h a la plaça del Sol.

Lliurament de premis als carrers i places guarnides. Es faran públics els premis dels carrers i les places, a més dels balcons i portalades. A les 18 h a la plaça de la Vila.

Combat de glosa. Competició de glosa cantada. A les 18 h a la plaça del Sol.

Sardanes. Amb la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. A les 18.30 h al carrer de Bailèn.

Havaneres. A càrrec de Mariona Sagarra. A les 19 h al carrer de Jesús.

Havaneres. A càrrec del grup Pirats del Mar. A les 20 h al carrer de Joan Blanques de baix de tot

Havaneres. A càrrec del grup Els Faroners de Calella. A les 23.30 h al carrer de Fraternitat de baix.

Dijous 18 d’agost

Cercavila dels Gegantons de la Fundació. En Torradet i la Gresca surten a ballar pels carrers guarnits. A les 10.30 h des de la plaça de la Vila.

Havaneres. A càrrec del grup Havàname. A les 18.30 h al carrer de Lluís Vives.

Havaneres. A les 19 h al carrer de Mozart.

Havaneres. A càrrec del grup Terral, amb rom cremat. A les 20 h al carrer de Joan Blanques de baix.

Havaneres. A les 22 h a la plaça del Nord.

Havaneres. A càrrec del grup la Guingueta, amb rom cremat. A les 23 h al carrer de Ciudad Real.

Havaneres. A càrrec del grup Pirats del Mar. A les 23 h al carrer de la Llibertat.

Divendres 19 d’agost

Taller de dansa per a canalla. A càrrec de l’Esbart Vila de Gràcia. A les 10 h a la plaça de Joanic.

Havaneres. A càrrec del grup Mar Endins. A les 18 h a la plaça de la Vila.

Ball del vano i el ram + taller de danses folklòriques. A càrrec de l’Esbart Vila de Gràcia. A les 18 h a la plaça de Joanic.

Havaneres. A les 19 h a la plaça de Rovira i Trias.

Ball de bot. A càrrec de Va de bot. A les 20 h a la plaça de Joanic.

Pilar caminat. Els Castellers de la Vila de Gràcia faran el tradicional pilar caminat des de la plaça del Sol fins a la plaça de la Vila. A les 20 h des de la plaça del Sol.

Diada Castellera de Vigílies. Els castellers de la vila conviden els Xicots de Vilafranca a fer la primera de les diades de la Festa Major. A les 20.30 h a la plaça de la Vila.

Espectacle ‘A baix a MAR!’. A càrrec de l’Esbart Vila de Gràcia. A les 22 h a la plaça de Joanic.

Dissabte 20 d’agost

La Convidada dels Gegants. Els Gegants graciencs conviden els gegants de Sallent a passejar pels carrers de la vila. Sortida a les 10.30 h des de la plaça de la Vila. Lluïments a la plaça de la Vila a les 11 h i posterior cercavila. A les 18 h, represa de la cercavila des de la plaça del Sol i fins a la plaça de la Virreina. Els gegants de Gràcia i de Sallent estaran exposats a l’Oratori de Sant Felip Neri (carrer del Sol, 8), el dimarts 16 (de 17 a 20.30 h) i el dimecres 17, dijous 18 i divendres 19 (d’11 a 14 h i de 17 a 20.30 h).

Diada castellera. Amb les colles Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus i els amfitrions, els Castellers de la Vila de Gràcia. A les 18 h a la plaça de la Vila.

Havaneres. A càrrec del grup Mar Brava. A les 18.30 h al carrer de Verdi del mig.

Sardanes. A les 19 h a la plaça de Rovira i Trias.

Havaneres. A càrrec del grup Pirats del Mar. A les 19.30 h al carrer del Perill.

Diumenge 21 d’agost

Taller de sardanes. Amb la Confederació Sardanista de Catalunya. A les 18 h a la Travessia de Sant Antoni.

Sardanes. Amb la cobla Ciutat de Cornellà. A les 18 h al carrer de Verdi.

Toca dormir. Cercavila de cloenda de les activitats geganteres amb els Gegants i Gegantons de Gràcia. A les 18.30 h des de la plaça de la Virreina, amb final a la plaça de la Vila.

Havaneres. A càrrec de Lali Rumba, Blai Casals i Montana, amb rom cremat. A les 19.30 h a la placeta de Sant Miquel.

Tabalada. Prèvia al Correfoc i al Correfoc infantil. A les 19.30 h des de la plaça de la Trilla.

Havaneres. A càrrec del grup Pirats del Mar. A les 20 h a la plaça del Poble Gitano

Correfoc infantil. Lluïment a la plaça de la Vila i inici del Correfoc infantil amb els Malsons de la Vella, els Escuats de la Malèfica del Coll i els seus convidats. A les 20.30 h des de Gran de Gràcia amb Travessera de Gràcia.

Versots infernals. Els diables i els diables infantils faran els seus tradicionals versots. A les 22 h a la plaça de la Vila.

Havaneres. A les 22 h al carrer de Berga.

Havaneres. A càrrec del grup La Vella Lola, amb rom cremat. A les 22 h al passeig de Sant Joan.

Correfoc. Amb totes les colles adultes de la Vila de Gràcia i les seves convidades. A les 23 h des de la plaça de la Vila. En acabar, cap a les 00.30h, hi haurà lluïments a la plaça de la Vila.

Traca fi de festa. Per acomiadar la Festa Major, a partir de les 00 h diferents espais encenen una traca.

Si cliqueu aquí podreu consultar la programació de música folk a la plaça del Sol.