Una exposició recorda l’empremta de la guerra civil al barri de la Catedral

L’Associació de Festes de la Plaça Nova presenta l’exposició «1938. El barri de la Catedral sota les bombes. Les Festes de Sant Roc poc abans i poc després de la guerra». Es podrà veure a partir del 18 de juliol a la Casa dels Entremesos i s’inclou en el projecte ‘4 ¼ 425 anys de les Festes de Sant Roc’, que rebé el Premi Ciutat de Barcelona 2017.

El barri de la Catedral anterior al 1936 vivia amb intensitat les Festes de Sant Roc de la Plaça Nova. De fet, al primer terç del segle XX van viure una segona edat d’or i no era estrany que barcelonins de més barris de la ciutat baixessin a la plaça Nova per gaudir de la festa.

L’any 1936 el barri es preparava per celebrar una nova edició de les festes, com s’havia fet d’ençà del 1589. Però l’aixecament militar, les barricades i la violència als carrers van transformar dràsticament la vida dels barcelonins. L’esclat de la guerra impedí que les Festes de Sant Roc es poguessin celebrar durant tres anys.

Gràcies a fotografies i testimonis de veïns, el visitant podrà percebre la cruesa amb què els bombardeigs van atacar la vida del barri de la Catedral, una zona cèntrica de la ciutat i plena de gent, com en l’actualitat. En una de les jornades més funestes, la del diumenge 30 de gener de 1938, van arribar a morir dues-centes persones a causa de les bombes.

L’any 1939, amb la fi de la guerra, el barri de la Catedral recupera unes Festes de Sant Roc marcades pel context de devastació i misèria de la postguerra, però amb l’esperit de mantenir la tradició i recuperar la cohesió dels veïns.

L’exposició vol ser un homenatge als plaçanovins i plaçanovines, a tots els qui durant els bombardeigs passaven pels carrers i places, als qui es protegien als refugis i a totes les víctimes del barri de la Catedral.