Una tarda de gegants i cultura popular amb els Gegants de Sant Jaume

Com cada any pels voltants de Sant Jaume, la colla gegantera de Sant Jaume honora al seu patró amb una trobada anual de gegants que es farà el dissabte 21 de juliol. Ja fa deu anys que l’organitzen i enguany aplegarà colles vingudes de tot Barcelona i també de la resta de Catalunya per compartir una tarda de gralles, tabals, balls i molta gresca pels carrers del barri Gòtic de Barcelona.

Da Barcelona hi haurà totes les colles de Ciutat Vella: els gegants del Pi, de la Plaça Nova, de la Barceloneta, del Raval, del Casc Antic i de Sant Pere de les Puel·les. La trobada començarà a les 17.30 amb la plantada dels gegants  la plaça de la Mercè i a les 18.00 començarà la cercavila, que recorrerà diversos carrers del barri Gòtic. A les 19.00 la cercavila tornarà al punt de sortida, la plaça de la Mercè, on es faran els balls d’honor i el final de festa.

En Ferran i la Mercè són la parella de gegants nobles vinculats a l’església de Sant Jaume Apòstol, originàriament situada a la plaça de Sant Jaume. Més endavant l’ampliació de la plaça en va fer variar l’emplaçament i es traslladà definitivament al carrer de Ferran. Tot i això els gegants actuals daten de l’any 2007, quan es constitueix l’Associació Gegantera dels Gegants de Sant Jaume amb l’objectiu de recuperar uns suposats gegants de la parròquia que es deia que havien existit molts anys enrere.