Unes jornades de reflexió sobre el vincle entre festa, religió i pluralitat cultural a Barcelona

Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” tindran lloc els dies 18, 19 i 20 de juny a la sala d’actes de La Casa dels Entremesos. Consistiran en un seguit de taules rodones, rutes i activitats sobre la diversitat religiosa i les festivitats populars que se celebren a Barcelona.

Les jornades les organitza l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) i hi ha participat el comissariat del grup de treball Cultura Popular i Conflicte de l’Institut Català d’Antropologia.

Les activitats són GRATUÏTES, amb aforament limitat i INSCRIPCIÓ PRÈVIA. Consulta’n el PROGRAMA i les INSCRIPCIONS més avall.

INSCRIPCIONS OBERTES!!!

El calendari festiu de qualsevol comunitat és un fonament de la seva identitat compartida, en la mesura que les festes esdevenen espais de trobada i participació. Qualsevol celebració també té, per tant, un component ritual, que s’acusa encara més en el cas de les festivitats amb motiu explícitament religiós, en què l’espiritualitat s’articula amb la tradició, l’experiència quotidiana i les bases socials de cada comunitat.

Amb l’objectiu de reflexionar sobre aquests vincles, l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR) organitza les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona”, que se centraran en la realitat de Barcelona. La ciutat destaca pel seu dinamisme i es caracteritza per una grandíssima pluralitat que no sempre es veu reflectida en el seu calendari festiu oficial ni en les celebracions amb més reconeixement i visibilitat. Tanmateix, és cert que les darreres dècades s’ha produït una transformació en aquesta tendència i s’ha anat ampliant progressivament aquesta agenda, de manera que s’ha fet evolucionar també tot allò que es reconeix com a cultura de la ciutat. Alguns exemples d’esforços en aquesta línia són el Pla Barcelona Interculturalitat 2021-2030 o el Pla de Drets Culturals de Barcelona, que tenen l’objectiu de reconèixer i impulsar la perspectiva intercultural en el reconeixement del dret a practicar i exercir la pròpia cultura.

Des d’aquesta perspectiva, és fonamental incorporar la pluralitat confessional per dissenyar accions que atenguin i representin acuradament la pluralitat cultural de la ciutat i les múltiples expressions de pietat col·lectiva, que a poc a poc han anat introduint nous elements al paisatge festiu de Barcelona. Aquesta introducció, però, s’ha fet gairebé sempre al marge de les institucions religioses oficials i sovint protagonitzada per col·lectius aliens a les elits socials. Tanmateix, totes les expressions, des del Diumenge de Rams o la processó de la Mercè, fins al Harinama dels Hare Krixna o l’Aixura xiïta, comparteixen el tret comú de tenir com a escenari els carrers i les places de la ciutat de Barcelona, convertint-los en els espais on proclamar la identitat de les comunitats que les celebren i fent front a les veus que pronosticaven que el procés de secularització expulsaria la religiositat de l’esfera pública.

Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” abordaran diferents qüestions relacionades amb aquestes dinàmiques, obrint un espai de debat sobre les celebracions ja consolidades i visibilitzant les pràctiques que es podrien introduir per caminar vers un reconeixement real de la realitat confessional i cultural a la ciutat i l’exercici ple dels drets culturals per part de les diferents comunitats de la ciutat. Perquè el dret a la llibertat religiosa és també el dret a expressar públicament les pròpies creences i, amb això, també la pròpia cultura.

L’espai on tindran lloc les jornades també respon als seus eixos centrals. Configurat com un equipament cultural de promoció de la cultura popular, sobretot la barcelonina, La Casa dels Entremesos és un espai més que adient per oferir aquestes jornades, en què la reflexió anirà acompanyada de la celebració d’una pluralitat cultural que ja és autòctona de la ciutat.

Tot això es farà amb una programació que preveu diversos formats. Començaran amb una conferència inaugural a càrrec d’Amadeu Carbó on s’abordaran les diferents línies de debat en què aprofundiran les diverses taules previstes. Així, al llarg de tres dies tindran lloc quatre taules rodones amb ponents de perfils tant acadèmics com de les comunitats religioses, espirituals i confessionals presents a Barcelona. En primer lloc, la taula “Barcelona, ciutat plurireligiosa” reunirà diverses institucions interreligioses o que treballen en l’àmbit del diàleg religiós per reflexionar sobre les implicacions de la pluralitat religiosa de la ciutat. En la segona taula, “Vers un nou calendari festiu?”, participaran representants institucionals dels diversos departaments interpel·lats per les qüestions discutides a les jornades, que prendran com a eix de debat les passes fetes cap a l’elaboració d’un calendari festiu intercultural. Una tercera taula, “Expressions religioses a l’espai públic”, inclourà intervencions de diverses comunitats que troben o han trobat dificultats a l’hora de traslladar i fer visibles les seves celebracions al carrer. Finalment, una darrera taula, “Experiències vers un calendari festiu intercultural”, incorporarà una pluralitat d’entitats que han treballat en l’elaboració de calendaris festius interculturals, en àmbits més locals i de districte.

Una part de les jornades es dedicarà també a diverses activitats que permetran reflexionar sobre la diversitat festiva de la ciutat de Barcelona. En primer lloc, hi haurà un cinefòrum en què diverses comunitats ens parlaran de la imatge de la ciutat que es trasllada arreu del món, a través dels vídeos i imatges que fan circular de les seves celebracions a la ciutat. En segon lloc, es faran dues rutes pels carrers de Barcelona que convidaran les persones assistents a apropar-se al patrimoni i les comunitats religioses presents a la ciutat des d’una perspectiva tant actual com històrica.

Aquestes sessions tancaran amb una revetlla a la plaça del Pou de la Figuera.

Les jornades “Cultura popular, festa i religió: les religiositats populars a Barcelona” s’emmarquen en una sèrie d’activitats organitzades amb l’objectiu d’impulsar i treballar per garantir la defensa dels drets culturals a Barcelona. En aquest marc, també se celebrarà el debat “Cultura popular: de qui?”, una activitat coorganitzada per Espai Avinyó i Fes! Cultura, amb la col·laboració de l’Oficina d’Afers Religiosos, en el marc del Festival #AccióMigrant2024. El debat tindrà lloc el 21 de juny a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats.

Consulta’n el PROGRAMA complet AQUÍ!

INSCRIPCIONS:

Les activitats són gratuïtes, amb aforament limitat i inscripció prèvia. Cal fer la inscripció a les jornades per poder accedir a la inscripció de les rutes, que també tenen places limitades.

Accedeix al formulari d’inscripció AQUÍ!

Les persones que requereixin alguna mesura d’accessibilitat ho han de comunicar en el moment de la inscripció, enviant un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat o al telèfon 679710445 abans del dia 13 de juny de 2024.

Podeu seguir l’actualitat de les jornades a través de l’etiqueta: #OarBCN i a l’Instagram @bcn_interculturalitat.

Us hi esperem!