Crònica d'una setmana moguda de Memòria Viva

NOTÍCIES
Fotografia Arxiu Gitano

La setmana passada, el projecte Memòria Viva va reprendre l'espai de cuina, salut i memòria #ConservesLitorals amb la Marina Monsonís a la Marina. Es va cuinar una porra antequerana de taronja i es va parlar dels canvis a la nostra dieta en les últimes dècades i en els mètodes de conservació dels aliments. Per exemple, el sistema alimentari agroindustrial ha fet que puguem menjar gazpacho tot l'any malgrat que el tomàquet és un producte d'estiu! Receptes com la porra de taronja, o com el gazpacho de ceba i enciam que explicava la Joaquina, eren alternatives de temporada que hem perdut.

Alhora, també el Sam, el Pedro i la Laia eren a la seu de la Unión Romaní, al Raval, continuant l'intens procés de reflexió que durant mesos ha desenvolupat el grup de treball.

L'objectiu és pensar i construir un #ArxiuGitano, és a dir, un arxiu amb un fons i una manera de fer les coses que responguin a la visió del món i les necessitats del Poble Gitano. Com ho acostumem a resumir: un arxiu gitano, no un arxiu de continguts gitanos. Es va proposar dividir els continguts de l'arxiu en dues grans àrees: antigitanisme i romanipen ('coses gitanes', 'gitanitat') i es van debatre les implicacions d'aquesta divisió, tenint en compte el caràcter dialèctic de la relació històrica entre totes dues categories. Mirant fotografies antigues de dones gitanes, sorgeix el debat sobre si és necessari obrir una categoria específica i separada de 'dones gitanes' o si tot l'arxiu gitano ha d'estar travessat per una mirada feminista gitana. Debats com aquest han estat constants durant el procés i no són banals: Si l'arxiu és un instrument de dominació en tant que explica la història des de la perspectiva dels vencedors, en joc hi ha l'emancipació de grups històricament subalternitzats, com ara el Poble Gitano.

Aquestes i altres activitats i debats a l'entorn de la memòria són la tasca incansable del projecte Memòria Viva que el proper dimarts torna a les ones amb un nou programa de la ràdio d'hivern sobre paisatge i cuina. En parlarem de tot això avui dimarts 16 de març parlem sobre cuina, alimentació, cultura, paisatge i memòria amb Marina Monsonís (artista), Blai Martí (pescador i veí de la Marina) i amb Marta Camps-Calvet i Santi Gorostiza (ambientòlogues i historiadores). Al canal de YouTube de LaFundició.

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES