La Veïnal, un dels projectes de Cultura Viva, en fase beta i enfortint per generar una televisió comunitària i participativa a Barcelona

NOTÍCIES
Banner amb el títol "Suma't a la tele que fem les veïnes i veïns de Barcelona"

El projecte de televisió es posa en fase beta per donar cobertura a l’acció comunitària de la ciutat de Barcelona amb la campanya #femlaveïnaldesdecasa

Aquesta iniciativa compta amb el suport de Cultura Viva, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona que té com a finalitat promoure processos de democràcia cultural en el marc del bé comú

La xarxa de televisió comunitària La Veïnal ha aprofitat el confinament provocat per la crisi de la Covid-19 per accelerar el seu desplegament i dinamitzar tota la comunitat que es va generant entorn la construcció d’una televisió comunitària i participativa per a la ciutat de Barcelona.

A finals de març La Veïnal va decidir donar una volta a la seva pàgina web, que fins llavors havia servit per explicar el projecte, i estrenar una nova versió beta de la web organitzada de manera que permet recollir tots els continguts de forma categoritzada. Art i cultura, curtmetratges socials, poesia, feminismes, formació, gent gran, laboral, psicologia i cures o ràdio tubers són algunes de les categories amb les quals estan alimentant la televisió

 

Un Youtube des de casa

La Veïnal neix de la necessitat d’un conjunt de col·lectius que produeixen vídeo participatiu i comunitari de fer un pas endavant i traslladar aquestes metodologies a un format estable de canal de televisió que permet desplegar tot el potencial d’un espai de comunicació molt necessari per a una ciutadania tan activa com ho és la de la ciutat de Barcelona.

En aquesta nova fase beta s’està experimentant i començant a posar en marxa un sistema obert en què de moment els col·lectius impulsors són una mena de grup motor amb grups de treball, com comunicació i articulació comunitària, i cada àrea temàtica intenta conformar un grup de treball específic que decideix conjuntament com funcionen els continguts d’aquesta temàtica.

La Veïnal és com un “Youtube de la ciutat” que vol esdevenir un espai obert i permeable a qui es vulgui sumar. Entre els reptes de futur que s’han plantejat hi ha el fet de desenvolupar una web més funcional en termes d’accés i visualització, així com una app per SmartsTV. Tot i que ara totes les energies s’han posat en fer funcionar aquesta versió beta que s’ha posat en marxa arran del confinament.

 

Com es pot participar? 
Des de La Veïnal es reben els continguts mitjançant la participació en les xarxes amb l’etiqueta #femlaveinaldesdecasa i qualsevol persona pot participar enviant els seus continguts al mail femlaveinaldesdecasa@laveinal.cat. 

 

Assessorament psicològic i jurídic 
Dues de les iniciatives destacades que han sorgit en aquests dies han estat les dels espais de “Psicologia i Cures” i el de “Drets Humans”. En aquests espais s’ofereix un assessorament psicològic o jurídic personalitzat, gestionat per un grup de psicòlogues o juristes de forma altruista. Només escrivint un mail a psicologia@laveinal.cat o dretshumans@laveinal.cat, o omplint el formulari que hi ha en aquests apartats, es pot rebre el suport necessari per afrontar una situació excepcional com ho és l’actual.

 

La televisió es genera de forma gairebé natural
Des de La Veïnal es valora molt positivament com està funcionat la iniciativa: “La resposta ha estat sorprenent. Potser el que menys esperàvem en un moment així de delicat és l’entusiasme amb què els grups s’han autoorganitzat per tal de generar continguts consensuats d’una temàtica comuna i compartida”. 

El que s’està generant de forma gairebé natural és un espai virtual que centralitza en format audiovisual, aquelles iniciatives i propostes que sorgeixen des de la base, des del teixit comunitari de cada barri, i aquest és un dels objectius més importants de la proposta: donar visibilitat als veïns i les veïnes dels diferents barris de la ciutat de Barcelona. 

XARXES RELACIONADES
PROJECTES RELACIONATS
ACCIONS RELACIONADES