ARTISTES

Els dies 9 i 10 de juny celebrem unes jornades a l’entorn dels horts escolars de la Marina a la que hi participen les escoles Can Clos, El Polvorí i Seat.
Aquesta és una de les activitats que s'enquadra dins de l'eix Paisatges del projecte Memòria Viva del Cultura Viva.

Els dies 9 i 10 de juny celebrem unes jornades a l’entorn dels horts escolars de la Marina a la que hi participen les escoles Can Clos, El Polvorí i Seat.
Aquesta és una de les activitats que s'enquadra dins de l'eix Paisatges del projecte Memòria Viva del Cultura Viva.

La iniciativa de treballar en aquests horts escolars parteix inicialment del projecte Arxiu Biodinàmic de Montjuïc, que té per objectiu recuperar i actualitzar la memòria etnobotànica i agrària dels barris de la Marina i, particularment, de la muntanya de Montjuïc.

La jornada té per objectiu compartir experiències, coneixements i projectes, i valorar col·lectivament el potencial pedagògic i comunitari dels horts escolars en el context urbà. El paisatge, l’activitat econòmica i la cultura lligada a l’agricultura, van marcar de manera molt important el territori on ara es situen els barris de la Marina. A mitjans del segle XX, a la muntanya de Montjuïc, juntament amb els barris informals de barraques, van proliferar també els horts per l’autoproveïment. Així mateix, en aquests barris, la recol·lecció de plantes silvestres, tant per al consum propi, com per a la venda a farmàcies, va ser una activitat habitual.

El cultiu dels horts escolars, en l’actualitat, enllaça amb aquest passat des de la pràctica, i pot significar un lloc de trobada i vinculació als barris.

Aquestes jornades s’inclouen a la programació del Districte de Sants-Montjuïc amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient 2023.

Les activitats a l’hort de l’Escola El Polvorí del dissabte 10 de juny s'inclouen a les jornades de pati obert organitzades per l’Escola El Polvorí i l’AVV El Polvorí amb la col·laboració del Districte de Sants-Montjuïc.

Jornades L’hort és escola, l’escola és barri

Divendres 9 de juny

Matí

Escola Can Clos

C. de la Pedrera del Mussol, 10.

Jornada interna de treball en xarxa amb equips docents i tallers a l’hort amb l’alumnat d’escoles de la Marina.

 

Tarda

Centre Cívic Casa del Rellotge

Jardins de Can Ferrero, Pg. de la Zona Franca, 116.

Programa públic

17 a 17.30 h

Sabers populars sobre les plantes i els seus usos a la muntanya de Montjuïc.

Xerrada amb Laura González Tinoco.

18 a 18.30 h

L'hort escolar, una oportunitat per a les relacions i els vincles comunitaris més enllà de l'escola.

Xerrada amb Emma Cortés (Institut Infància i Adolescència).

 

Dissabte 10 de juny

Escola El Polvorí (camí del Polvorí, 8-10)

Matí

10 a 13 h

Pati obert, taller pràctic i jornada de treball a l’hort escolar. En col·laboració amb AVV El Polvorí.