El joc a la xarxa

 

El confinament provocat per la pandèmia de covid-19 que hem patit aquest any ens ha permès descobrir o redescobrir un munt de pàgines web, noves o que existeixen de fa anys, amb les quals hem pogut jugar en línia a molts dels jocs dels quals gaudim a la taula i aprendre’n molts d’altres que desconeixíem. Aquestes són algunes de les plataformes en línia més conegudes per jugar a jocs de taula a la xarxa:

  • BGA – Board Game Arena: Actualment conté més de 200 jocs i continua creixent. Permet jugar per torns (fora de línia) o en persona (en línia). És una plataforma “intel·ligent”, és a dir, que té en compte les accions que els jugadors poden fer i les que no estan permeses. Hi ha dues modalitats de subscripció, gratuïta i de pagament, encara que gratuïtament es pot jugar a tots els jocs amb algunes limitacions. Ofereix l’opció de tenir la interfície en català.

  • Boîte à Jeux (BàJ): D’origen francès, conté una seixantena de jocs de taula, alguns dels quals només es poden trobar a BàJ, com Agricola o Alhambra. La subscripció és gratuïta. És una plataforma “intel·ligent” i només permet jugar per torns (fora de línia).

  • Yucata: D’origen alemany, conté més de 150 jocs de taula. La subscripció és gratuïta. També és “intel·ligent” i només permet jugar per torns (fora de línia).

  • Vassal: (en línia) o per correu electrònic. Actualment conté més de 2.300 mòduls de jocs.

  • Ludoteka: D’origen basc, concentra la major part dels jocs de taula tradicionals, més de 60. Si vols jugar als jocs de tota la vida, aquí ho podràs fer. És “intel·ligent” i les partides són presencials (en línia). Tenen dues modalitats de subscripció: gratuïta i de pagament.

  • TTS – Tabletop Simulator: S’hi creen entorns virtuals on hi ha els components del joc al qual volem jugar virtualment, només de forma presencial (en línia). És una plataforma “lliure” i amb subscripció de pagament. Utilitza la plataforma de videojocs Steam.

  • TT – Tabletopia: S’hi creen entorns virtuals on hi ha els components del joc, només de forma presencial (en línia). Actualment inclou més de mil jocs i creix contínuament. Té dues modalitats de subscripció: gratuïta i de pagament. Utilitza la plataforma de videojocs Steam.

Tot i les millores virtuals i les facilitats per jugar a jocs de taula en línia, mai no serà comparable a poder jugar al voltant d’una taula, cara a cara amb els teus companys de joc.