Tot sobre el Dau

 

Encetem aquesta onzena edició del Dau Barcelona amb la il•lusió de mantenir i continuar fent créixer aquest festival, que amb l’esforç i les ganes de tots els que hi participen activament s’ha anat convertint en un dels més importants d’Europa. Barcelona demostra una vegada més que és una ciutat compromesa amb el fet cultural que és i representa el joc de taula.

I és que aquest món al qual entrem quan traspassem les portes de la Fabra i Coats és molt més ampli del que pugui contenir el recinte. A Barcelona no només gaudim del joc en l’àmbit privat. Amb la iniciativa d’entitats, associacions i comerç de proximitat, trobem el joc a l’espai públic i es posa a l’abast de tothom l’oportunitat de gaudir de la diversió i la transmissió cultural que acompanya aquest fenomen. Podem dir amb orgull que l’Ajuntament promou accions relacionades amb el joc durant tot l’any, no només mentre dura el festival.

Dau Barcelona és jocs. Però també és presentacions, prototips, signatures d’autors, premis i campionats. És un punt de trobada per gaudir plegats, en família o amb amics. Per descobrir coses noves i redescobrir les ja conegudes. I per fer comunitat i compartir aficions tots plegats.

Cada partida de cada joc ens aporta entreteniment, diversió, ensenyament... i res de tot això seria possible sense tots els professionals que formen part de la creació i la difusió d’aquest fenomen cultural. Per això, a Dau Barcelona volem fer valer la tasca dels autors de jocs, però també dels il•lustradors, que donen personalitat i ànima a cada projecte, i dels divulgadors, que fan un gran esforç per fer arribar els jocs al màxim de gent possible.

I, per descomptat, cal destacar el paper que juguen les escoles introduint el joc a les aules com a eina d’aprenentatge d’un valor incalculable. L’esforç dels docents per ampliar les formes en què aprenen infants i joves de totes les edats és enorme i innegable. També té molt valor la tasca que fan les associacions, els centres cívics i els casals de barri per donar a conèixer el joc i fer que formi part de la vida quotidiana. Fem una menció especial al 42, el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona. El 42 i el Dau anem de bracet, i continuem treballant i fent esforços comuns per enriquir-nos mútuament.

Stuart Brown va escriure: “El que fa excepcional l’espècie humana és que estem dissenyats per jugar durant tota la nostra vida .” Posem en marxa l’onzena edició de Dau Barcelona amb la responsabilitat de mantenir un llegat d’un valor incalculable, però també amb la intenció de continuar obrint i ampliant les portes d’aquest petit gran món nostre. El joc és aprenentatge, cultura, tradició, innovació, comunicació, imaginació... El joc és un punt de trobada per compartir moments i felicitat. Gaudiu del joc, gaudiu de Dau Barcelona.

Oriol Crespo

 

Dau Barcelona té el comissariat d'Oriol Crespo i la producció de Tempus Fugit.

Tempus Fugit logo