Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Alhayat o la suma dels dies

La Viciosa

Teatre

Edat recomanada: Públic general

Tres personatges i l’espera. L’eterna espera que pateixen els milers de refugiats després d’haver fet el viatge més llarg i difícil de les seves vides. L’espera eterna, sense informació, en un camp de refugiats.

La Júlia, voluntària, arriba a un camp de refugiats a Grècia i coneix en Hadi, un refugiat sirià. Comencen a comunicar-se amb una pissarra: paraules i dibuixos. Mig en català, mig en anglès, mig en àrab. S’entenen com si fossin amics de tota la vida. A aquesta complicitat s’hi afegeix la Samura, la germana d’en Hadi. La passió que comparteixen per la literatura es materialitza en un projecte per construir una biblioteca al camp.

Però construir una biblioteca enmig del no-res no és fàcil, necessitaran la col·laboració de totes les persones del camp –voluntaris, gestors i refugiats–, però els uns i els altres fa massa temps que no s’escolten.

Alhayat està inspirada en fets reals: d’una banda, la construcció de la biblioteca que va tenir lloc al camp de Lagadikia (Salònica, Grècia) l’estiu del 2016 i, de l’altra, l’experiència personal com a voluntàries de part de l’equip artístic d’Alhayat.

La peça parla de tot allò que passa mentre no es fa res: les converses, els jocs, els desitjos i les il·lusions. La por. La impotència i la incertesa. Però sobretot, de l’amistat i de persones que busquen la manera de fugir d’un lloc que només existeix per als que l’habiten.

L’espectacle ha rebut el Premi Nova Veu 2021 en els XXIII premis de la Crítica. 
 

LA CRÍTICA HA ESCRIT:

"El mèrit d’obres com Alhayat és el fet d’haver creat un espectacle amb una enorme veritat teatral a partir d’uns fets que són importants, perquè marquen el batec del temps en què vivim."
(ISAIAS FANLO, NÚVOL)
https://www.nuvol.com/teatre-i-dansa/teatre/alhayat-i-les-histories-del-...

“Potser el teatre realment necessari és com el que fa La Viciosa: històries que et captiven i que, sense forçar-te, t’obliguen a mirar la veritat als ulls.”
(NIL MARTÍN, NOVAVEU)
https://novaveu.recomana.cat/on-la-vida-es 

"Alhayat o la suma dels dies és un cant a la humanitat, a la cultura, a la sensibilitat. És un intent de recordar-nos que, darrere tota catàstrofe, hi ha persones intentant sobreviure sense perdre la dignitat malgrat un sistema inhumà i insensible que només és bo sostenint-se a si mateix. Un muntatge petit de mida, però gran en talent que val molt la pena."
(GEMA MORALEDA, SOMNIS DE TEATRE)
http://somnisdeteatre.com/alhayat-o-la-suma-dels-dies/?fbclid=IwAR1ziHKD...

"Por, avorriment, desesperança, dolor, tristesa, amistat, alegria, concentrats en un text que busca que l'espectador es deixi portar com si escoltés un conte."
(JUAN CARLOS OLIVARES, TIME OUT)
https://www.timeout.cat/barcelona/ca/teatre/alhayat-o-la-suma-dels-dies 
 

La Viciosa

La Viciosa neix de les ganes de descobrir un llenguatge artístic propi sorgit de les inquietuds artístiques i socials de les seves components. Pren el nom de La Viciosa perquè explicar històries i transmetre inquietuds es converteix en un vici: el de fer un teatre compromès amb el món que ens envolta, amb el joc, la poesia, la bellesa i el present. 

La companyia, a més, s'apropia del terme viciosa que s’ha fet servir històricament per castigar les dones que sabien què volien i ho feien. Així, volen posar sobre la taula la importància de la diversitat cultural i les diferents realitats socials del món des d’una perspectiva de gènere. Volen crear debat i reflexió fent teatre, i aconseguir que aquests segueixin fora de la sala.

La Viciosa estrena el seu primer espectacle, ALHAYAT o la suma dels dies, al Teatre Maldà de Barcelona el gener del 2020, que rep el Premi Nova Veu 2021 en els XXIII premis de la Crítica. 
 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots

Notícies relacionades

"El que volem realment és que el tema torni a posar-se damunt la taula i que el debat surti de les parets dels teatres".

Notícies - 16/11/2021

La companyia teatral La Viciosa puja als escenaris del Barcelona Districte Cultural per mostrar-nos l'espera al camp de refugiats després de fer