Barcelona Cultura

Tornem al febrer

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Anita Zengeza

Anita Zengeza

11/03/2018 - 12:30h

CC El Coll

Música

Durada: 75 minuts

Diu Ramon Surio, al suplement Culturas de La Vanguardia, que la música d'Anita Zengeza està en algun lloc entre la de Sade i la de Sara Tavares. El cert és que aquesta dona crescuda a Zimbàbue i arrelada actualment a Barcelona fa una potent barreja de soul i pop d'arrels afro, encara que a les seves composicions també és fàcil percebre sons antillans i brasilers i arranjaments molt propers als del jazz.

Natural Journey, el seu segon disc, que va enregistrar el 2016, reuneix deu cançons on barreja, sense problemes, anglès, francès i espanyol. Són cançons en les que fa bandera de la senzillesa (Simple song, amb la que obre el disc), però en les que també es pronuncia contra la discriminació racial (Paz esta noche).

Anita Zengeza - Dance with the Moon

 

Com és el Zimbabwe d'Anita Zengeza?

"Lamentablement molts joves de 20 anys deixen Zimbàbue per buscar una millor qualitat de vida a un altre país. Acaben farts de la situació política i econòmica, així com de la falta de serveis públics bàsics. Quan el país va aconseguir la seva independència, el 1980, el futur semblava brillant. No obstant això, des de llavors han passat moltes coses i la realitat ara és molt diferent. L'economia fa molts anys que està en crisis i és difícil trobar un bon treball i construir-se una bona vida. Però ara, a poc a poc, les coses van canviant, i cada vegada més gent està tornant. Els zimbabueses sempre han tingut una força interior increïble, i els artistes i músics més que ningú; tots segueixen aquí lluitant i si no hi ha tantes plataformes per compartir el seu treball... creen noves plataformes!

A Harare i altres ciutats de Zimbàbue està sorgint una nova explosió artística amb esdeveniments i festivals de música, poesia i teatre. Alguns músics joves que estan on fire són Hope Masike que canta i toca mbira; el saxofonista i compositor Vee Mukarati; la cantautora Tariro NeGitare; i el multipercusionista Blessing Chimanga, per nomenar només a alguns. Altres músics del meu país que m'han inspirat són Oliver Mtukudzi, que ha tingut una llarga i reeixida carrera en l'àmbit local i internacional; i la increïble Chiwoniso, la reina de la mbira que va morir fa uns anys."

Fragment de l'escrit que Anita Zengeza publica a Radio Africa Magazine

FITXA

Veu: Anita Zengeza. Baix: Miquel Ubach. Bateria: Roger Martínez. Percussió: Antonio Sánchez. Guitarra: Pau Figueres. Teclats: Adri González.

LA PREMSA HA ESCRIT

“Emana sutilmente cuica brasileña, folk norteamericano, melódica, ritmos antillanos, arreglos de jazz o sabar senegalés que bailan y se mezclan en un estilo al que Anita le gusta llamar afrofusión o afropop. Un discurso sereno que nos habla de aspectos cotidianos de una forma poética y que nos zarandea con cambios radicales que nos deslizan por túneles sonoros como hacia universos paralelos.” (WIRIKO.ORG)

 

 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots