Barcelona Cultura

Febrer - Abril

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Laika

Xirriquiteula Teatre

Teatre

Edat recomenada: Públic familiar

La Laika va ser el primer ésser viu que va orbitar la Terra. També va ser el primer ésser viu que va morir en òrbita.

La Laika va viure a Moscou durant la guerra freda. Va passejar pels seus carrers i places. Va passar gana i fred. I va buscar, com tots els éssers vius, una miqueta d’amor per escalfar-se el cor. La Laika té entrada a la Viquipèdia perquè va ser símbol de tota una època i d’una gran cursa, la de la conquesta de l’espai. Ella va ser la gossa que tripulava l’Sputnik 2, la nau que els russos van enviar a l’espai el novembre del 1957.

Però la Laika, malgrat que va arribar a estar tan i tan amunt, era una gossa. I els gossos, com altres animals, sembla que puguin ser sacrificats pel bé de la ciència sense cap mena de remordiment: així que els russos van rescatar la Laika dels carrers de Moscou, la van ensinistrar, la van enviar a l’espai i la van fer la gossa més famosa del moment, però ningú va pensar que havia de tornar. I la van deixar allà, donant voltes a la Terra, matant el temps i morint-se.

Els Xirriquiteula han rescatat la seva història i ens l’expliquen en un escenari on conviuen actors i titelles, ombres i llums, projeccions i gestos... Una història tan humana que només podia protagonitzar-la un animal, i tan animal que només podia ser-ne responsable l’ésser humà.

Laika va conquerir dos premis a la Fira de Titelles de Lleida del 2018 (Drac d’Or al Millor Espectacle, segons el Jurat Infantil, i Drac d’Or a la Millor Escenografia) i va ser reconeguda als Premis de la Crítica de Barcelona com el Millor Espectacle del 2018 per a Públic Familiar.

 

LAIKA / Xirriquiteula Teatre - Official Video

 

LA CRÍTICA HA ESCRIT:

Laika esdevé una preciosa història d’afectes capaç d’encisar tota mena de públics. Però més enllà de la història, hi ha una resolució escènica brillant amb pocs elements molt ben jugats.” (IOLANDA G. MADARIAGA, RECOMANA.CAT)

“Xirriquiteula utilitza llanternes, retroprojectors, collage, titelles i gest per explicar un bocí de la història de la humanitat.” (NÚRIA CAÑAMARES, RECOMANA.CAT)

FITXA ARTÍSTICA

Director: Enric Ases. Creació: Iolanda Llansó, Enric Ases, Marc Costa, Christian Olivé i Daniel Carreras. Composició musical: Albert Joan. Disseny de llums: Daniel Carreras. Disseny de vestuari: Iolanda Llansó. Escenografia i attrezzo: Marc Costa. Projeccions: Christian Olivé

 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots