Barcelona Cultura

Octubre-novembre-desembre 2019

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Leonard Cohen: Bird on a wire

Cinema Documental Musical

Audiovisual

Dècada de 1960. Leonard Cohen vivia en una illa grega amb la seva núvia, Marianne. Leonard estava deprimit i Marianne, per aconseguir treure'l del forat, li va posar una guitarra a les mans i li va dir que compongués. En un dels fils del telèfon, hi havia un petit ocell. I va ser mirant-se'l que Leonard va compondre una cançó d’aires country que va titular Bird on the wire: "Like a bird on the wire/ Like a drunk in a midnight choir/ I have tried in my way to be free..." I, sí, va sortir de la depressió.

Any 1972, Leonard no està en el seu millor moment musical: el seu últim disc, Songs of Love and Hate, no s'està venent gaire bé. Però Leonard està a punt de començar una llarga gira per Europa i Israel, una gira que el director de cinema Tony Palmer (qui ja havia enregistrat documentals sobre Mahler, Zappa, Cream o  Solti), li diu que vol immortalitzar.

La pel·lícula, que Palmer obre amb el concert de Cohen a Tel Aviv i els altercats que va tenir amb els guàrdies de seguretat, dona testimoni d'una gira que sembla tenir mala sort per mil i un problemes, com els de so que van portar a Cohen a haver de terminar abans d'hora el seu concert a Berlín amb la protesta del seu públic; però també recull moments molt íntims del músic i entrevistes en les quals despulla el seu cor.

Quan Palmer presenta la pel·lícula ja acabada a Cohen, aquest diu que no li agrada. I la seva queixa és tan contundent que la cinta torna a ser muntada per aconseguir el seu beneplàcit. El documental pràcticament no es veu enlloc i després, durant dècades es dona per desaparegut, fins que apareixen un munt de còpies deteriorades en unes caixes i Palmer la torna a refer quedant com un testimoni imprescindible per entendre el músic (que va morir el 2016) i entendre (i tornar a escoltar) les seves cançons, de Suzanne a Sisters of mercy o So long Marianne.

 

FITXA ARTÍSTICA

Director: Tony Palmer./ País: Regne Unit /  Any: 1974

 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots