Barcelona Cultura

Octubre-novembre-desembre 2019

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Matangi / Maya / M.I.A.

Cinema Documental Musical

Audiovisual

“A Sri Lanka em disparaven per ser tàmil, i a Anglaterra m’escopien per ser pakistanesa”, explica Matanghi Maya Arulpragasam, qui, malgrat que va néixer el 18 de juliol del 1975 a Londres, va créixer a Sri Lanka, on es va traslladar la seva família perquè el seu pare era un dels lluitadors del moviment dels Tigres Tàmils. Entre el 1983 i el 2009, els tàmils que vivien al nord de Sri Lanka es van rebel·lar contra el que consideraven la discriminació que patien per part de l’ètnia majoritària de la zona sud del país, i van intentar declarar la independència en una guerra que va causar entre 80.000 i 100.000 víctimes. Matanghi, escapant d’aquest horror, va tornar a Londres quan tenia poc més de deu anys i hi va créixer com una emigrant gràcies a l’esforç de la seva mare, que va treballar de costurera per mantenir la família.

“La música era la meva medecina”, confessa Matanghi Maya Arulpragasam, qui, després de dedicar-se durant alguns anys a l’art i el cinema, va arribar a la música en els primers anys del segle XXI, va començar a ser coneguda com a M.I.A. i va triomfar amb discos com Arular (2005), Kala (2007), Maya (2010), Matangi (2013) o AIM (2016). Però M.I.A., durant tot aquest temps, quan no era coneguda i també quan ha estat famosa, ha mantingut sempre el seu compromís polític, cosa que li ha provocat molts problemes: els seus vídeos han estat censurats a YouTube i a la cadena MTV, i els EUA no li van concedir el visat per poder accedir al país perquè els Tigres Tàmils són considerats un grup terrorista.

Totes les cares de M.I.A., la de cantant, la de cineasta, la d’emigrant i, sobretot, la de dona compromesa políticament, són recollides en aquest documental que repassa dues dècades de la seva vida i que recull filmacions familiars (prop de 700 hores) del que va ser la infància i l’adolescència de l’artista des que va arribar emigrada a Londres.

Matangi / Maya / M.I.A. és també fruit d’una amistat, perquè Steve Loveridge, el director, és amic de la cantant des dels anys d’universitat. El film va guanyar al Festival de Sundance 2018 el premi especial del jurat al millor documental.

FITXA

Director: Steve Loveridge. País: Regne Unit i EUA. Any: 2018.

 

MATANGI / MAYA / M.I.A. - Official Trailer

 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots