Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

Si me borrara el viento lo que yo canto

Cinema Documental Musical

16/10/2020 - 20:00h

CC Matas i Ramis

Audiovisual

Durada: 89 minuts

Edat recomanada: Públic general

Direcció: David Trueba. País: Espanya. Any: 2019.

Versió Original en Espanyol

José Antonio Julio Onésimo Sánchez Ferlosio, conegut com Chicho Sánchez Ferlosio (1940-2003), fill del fundador de Falange Española Rafael Sánchez Mazas, germà de l’escriptor Rafael Sánchez Ferlosio, és autor de cançons que van cantar gent com Joan Báez o Joaquín Sabina, cançons que van ser himnes de la lluita antifranquista com aquell Gallo rojo, gallo negro que deia: “Gallo negro, gallo negro,/ gallo negro, te lo advierto:/ no se rinde un gallo rojo/ más que cuando está ya muerto”.

Precisament Gallo rojo, gallo negro va ser un dels temes que, poc després que Franco afusellés el militant comunista Julián Grimau, Ferlosio va enregistrar en un magnetòfon a casa seva, la casa que compartia amb la seva companya, Ana Guardione, davant de dos joves redactors de la revista sueca Clarté, que van emportar-se la cinta a Suècia i la van publicar silenciant el nom de Ferlosio per evitar-li problemes. Spanska motståndssånger (Canciones de la resistencia española) va ser un èxit a tot Escandinàvia i es va convertir en un puntal de la lluita antifranquista, malgrat que molts (a causa de l’obligat anonimat) van pensar que eren cançons escrites durant la guerra i no durant la dictadura.

David Trueba recupera la història en aquest documental que reuneix imatges d’arxiu i entrevistes, entre altres, a Rafael Sánchez Ferlosio, germà d’aquest cantautor, que ja va protagonitzar un altre documental que també va signar un Trueba, Mientras el cuerpo aguante, de Fernando Trueba, i que encara és recordat amb versions tan emotives com la que Sílvia Pérez Cruz ha fet de Gallo rojo, gallo negro.

Cinema Documental Musical

Si us agrada la música, en voldreu descobrir els secrets i els protagonistes. Es tracta d’històries apassionants i apassionades que, moltes vegades, han acabat a la pantalla gran dels cinemes convertides en documentals que porten la llum a alguns territoris foscos de l’escena musical internacional. En col·laboració amb el festival In-Edit, un dels esdeveniments més destacats de l’agenda cultural de la tardor barcelonina, us proposem revisar alguns dels títols més interessants dels que han conformat la seva programació durant les últimes edicions.

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots