Entre bambolines

f. [LC] [JE] Banda de tela o de paper pintada que, penjada amb unes altres del sostre d’un escenari, forma part d’una decoració que figura un sostre, branques pontades, el cel, etc.

Aquestes són algunes de les instantànies que va capturar el fotògraf Jaime Valdivieso el dia de l’estrena de “Pati de veïnes”. Dins i fora de les bambolines.

Estrenem i sortim a la TV!!

Han estat gairebé sis mesos d’assajos, de nervis, d’encaixar peces… però, per fi, arriba el gran dia! Avui estrenem, a les 18h, a La Bonne!!

Més de 300 persones s’han interessat a venir, però l’aforament ens ha obligat a deixar-ne alguns fora. I els mitjans de comunicació ja parlen de nosaltres.

Us deixem alguns enllaços per si voleu saber-ne més!

Territori Clandestí, RÀDIO 4

Telenotícies Comarques, TV3 (MINUT 21:35): 

Betevé Notícies, BETEVÉ


Jo visc al Gòtic!

Per Carlota Rubio

Font: https://www.nuvol.com/noticies/jo-visc-al-gotic/

Al carrer Sant Pere Més Baix número 7 s’hi arriba esquivant tropes abiliades amb pals de selfie guiades per paraigües vermells, constants ofertes de substàncies més i menys nocives xiuxiuejades al pas i joves amb camises de colors i ulleres divertides disposats a pagar més de cinc euros per un cafè amb llet. Enmig d’aquest paisatge divers, hi ha l’espai Francesca Bonnemaison, on dijous 4 de juliol un grup de persones del barri van estrenar Pati de veïnesuna obra de teatre musical comunitària i reivindicativa, on tothom va acabar corejant “jo visc al Gòtic, petit i exòtic” i “si em fan fora, fan una mica fora a tothom”. 

‘Pati de veïnes’, del projecte Art i Part Gòtic

Pati de veïnes s’emmarca en el projecte Art i Part, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona gestionada a través de l’ICUB, que convida a veïns i veïnes de diferents barris de Barcelona a crear conjuntament, sigui en la disciplina artística que sigui. Explica Eva García, comissària del programa, que “l’objectiu és partir d’una temàtica o projecte presents al barri i crear partenariats entre les organitzacions perquè es coneguin i treballin conjuntament”. Enguany, el projecte es troba en la seva segona edició i s’ha impulsat als barris del Gòtic, Besòs i Poble-sec els quals, en el marc de la programació del Grec, aquest juliol han mostrat els resultats de set mesos de treball.

Si hi ha un barri a Barcelona que ha viscut de forma evident la substitució de “la vida de barri” per la turistificació massiva de l’espai, aquest és el Gòtic, zona que resulta un cant de sirena per a qualsevol turista, busqui platja, cultura o shopping. Però no fa tant que el Gòtic vivia una realitat diferent, en la qual ningú sabia el significat de paraulotes com gentrificació, i aquesta és la que van voler reflectir els seus habitants dijous passat a La Bonne. Un bon grapat de veïns i veïnes del barri (la majoria del Casal de Gent Gran Pati Llimona), coordinats per la directora Sílvia Comes, la dramaturga Begoña Garcia Carteron i el pianista Pau Baiges, han treballat conjuntament per a crear una obra de teatre musical que repassa la història d’un Gòtic on, abans, els veïns es coneixien i s’ajudaven, compraven vianda al carrer del costat i festejaven al Cinema Princesa de Via Laietana. 

‘Pati de veïnes’, del projecte Art i Part Gòtic

A partir del personatge de l’Esperança, una veïna del barri qui pateix d’alzheimer, i amb l’ajuda de grans hits musicals com Pena, penita, pena, Tatuaje, Al vent o La chica ye-ye, els actors i actrius del Gòtic van relatar la història del pas del barri-pati-de-veïnes a l’esclat del turisme. Hi van ser presents fets històrics com la dictadura i les Olimpíades, però el relat es basava sobretot en el vessant humà de l’espai viscut. L’obra de teatre va acabar amb una cançó que Sílvia Comes, cantautora i directora de l’espectacle, ha compost expressament per l’obra. Una cançó d’orgull i de resistència a l’expulsió del barri per culpa del turisme.

Per altra banda, la proposta de Poble-sec va ser Barricidi, un espectacle itinerant dirigit per Vero Cendoya i Jordi Pérez, que després es desplaça a l’interior d’un pis, per acabar culminant en una exposició que situa la problemàtica de la gentrificació de forma crítica i altament polititzada. Per la seva banda, He vist un unicorn volar: era un globusl’obra d’Art i Part Besòs, és una proposta de teatre performatiu proper al circ contemporani que tracta la identitat del barri.

Art i Part, amb les seves iniciatives, pretén crear art de qualitat i perdurable. En els mesos vinents, els veïns del Gòtic enregistraran la seva cançó i, de la mateixa manera, les iniciatives de Poble-sec i Besòs han produït una exposició i un periòdic respectivament. Això no obstant, aquest projecte demostra que, moltes vegades, l’art és transformador no només en el seu resultat últim sinó en el procés. Art i Part facilita les eines per a fer col·laborar entitats independents en un principi, deixant les portes obertes a continuar teixint xarxa veïnal un cop acabat el projecte, i fent així un petit pas per a recuperar els patis de veïnes als barris.

Aquí, estem fent un musical

I com diuen, para muestra un botón

La direcció musical de “Pati de veïnes” la comparteixen dos reconeguts músics de casa nostra, la Silvia Comes i en Pau Baiges.

Al llarg de l’obra, més d’una desena de cançons, per tots conegudes, se succeeixen per ajudar l’espectador a situar-se en una època, uns fets o generar un ambient, com en el cinema.

La música a vegades parla per si sola, d’altres ajuda a explicar les escenes que la dramaturga Begoña García Carteron ha escrit, sempre a partir del testimoni dels participants, ja que la major part d’ells ha viscut al barri Gòtic des de fa molts anys.

“Pati de veïnes” és un tribut a aquest barri, però també a la nostra ciutat, aquesta Barcelona poderosa a la qual cantava Peret.

Entrevistem a la Silvia Comes i la Begoña García Carteron

Per conèixer una mica més de prop l’origen i el procés creatiu de Pati de veïnes, entrevistem a la dramaturga Begoña García Carteron i a la cantautora i directora escènica Silvia Comes.

Tot el procés creatiu de l’obra estarà enregistrat per l’alumne d’ESCAC Joan Martínez, i fotografiat per l’estudiant de Grisart Jaime Valdivieso. Carla Camacho, coordinadora del projecte, ha conduït les entrevistes i ha servir d’interlocutora a la Begoña i la Sílvia.


Silvia Comes a la terrassa del Casal de Gent Gran Pati Llimona. Foto: Jaime Valdivieso
Begoña García Carteron al pati del Casal de Gent Gran Pati Llimona. Foto: Jaime Valdivieso

Pati de veïnes a la mostra d’entitats del Gòtic

Aquest dimarts 23 d’abril, amb motiu de la Diada de Sant Jordi, s’ha celebrat la Mostra d’entitats del Gòtic i una de les activitats ha estat una petita mostra del nostre musical Pati de veïnes, Un calaix de sastre de records del Gòtic.

La intenció era fer l’actuació a la Plaça de la Mercè, on s’aglutinen totes les entitats, però degut a la pluja el grup i l’espectacle s’ha hagut de traslladar a la residència Llar la Mercè.

Sota la direcció de la Silvia Comes, una representació de les “veïnes”, juntament amb els avis i àvies de la residència, han cantat i interpretat 3 cançons que formaran part del musical, una experiència molt divertida i engrescadora!

Algunes de les veïnes a punt per cantar “Pena, penita, pena”.

Esperança

Un nom de dona és el protagonista d’aquesta obra. Esperança.

Des del principi, la dramaturga Begoña García-Carteron va tenir clar que volia donar vida al Barri Gòtic a través d’un personatge femení. Una veïna més, d’un pati que cada cop és més impersonal.

Aquest fil permetrà repassar la història dels darrers 50 anys del barri i, alhora, fer crítica dels problemes actuals. L’Esperança, avui gran, ha perdut la memòria i ja no recorda qui són els seus veïns, com era abans el barri… Així mirarem de vegades enrere, de vegades al front, de vegades endavant, però sempre amb esperança!

El grup va iniciar les seves trobades a primers de febrer al Pati Llimona.

La presentació del projecte es va fer a la Fundació Setba pocs dies abans de fer aquesta foto i va ser tot un èxit!!

Però al “Pati de veïnes” encara hi queda molt per ploure, tenim per endavant quatre mesos molt intensos de creació i riures, d’amistat i contrastos.

Seguirem informant-vos de les novetats!!

“Pati de veïnes”

El Gòtic sortirà a escena amb un musical!!!

“Pati de veïnes” és una obra de teatre musical, organitzada per un partenariat d’entitats, artistes, veïnes i veïnes en una recerca creativa sobre el seu barri: Biblioteca Gòtic-Andreu Nin, Casal de Gent Gran Pati Llimona, Districte de Ciutat Vella, Fundació Família i Benestar Social i Fundació Setba.

En aquest cas, el barri és el Gòtic, descrit per les seves veïnes i veïns a través d’anècdotes i personatges reals i ficticis, que tindran com a base les cançons.

L’objectiu d’aquest projecte, que tindrà una durada de cinc mesos, és enfortir el sentiment d’orgull de pertinença i de denunciar la gentrificació i la pèrdua de memòria històrica que això comporta.

L’estrena de Pati de veïnes  tindrà lloc a primers de juliol, en el marc del Festival Grec.