Barricidi: un espectacle que s’inicia a La Casa de la Premsa.

“Barricidi” és un espectacle amb deambulació que té l’inici a La Casa de la Premsa. Fem un breu recorregut per la història d’aquest emblemàtic edifici del Poble Sec.

La Casa de la Premsa està situada a l’avinguda de Rius i Taulet, i és un dels palaus construïts per a l’Exposició Universal de 1929 que s’han conservat. Aquest edifici té 1.800 metres, tot i que fa anys que estan en desús. La Casa de la Premsa va ser obra de Pere Domènech, fill de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, i es va construir estratègicament al cor de l’Exposició Universal.

La Casa de la Premsa va ser el lloc que va acollir tota la classe periodística que va cobrir l’esdeveniment, incloent-hi diaris internacionals de gran tirada de qualsevol punt del planeta. Durant els primers cinc mesos, més de 1.600 periodistes van informar de tot el que passava en aquelles instal·lacions. “És un edifici que es va fer amb una voluntat política i de ser un mirall de Barcelona al món perquè aquí havien de venir periodistes d’arreu.” (Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino del Servei d’Arqueologia de Barcelona)

A diferència d’altres edificis constuïts per aquesta ocasió, La Casa de la Premsa es va plantejar perquè tingués altres usos per la ciutadania un cop passada l’Exposició Universal. I de fet, els administradors de l’exposició es van comprometre a cedir l’edifci als col·lectius de periodistes quan hagués finalitzat.

Tot i així, finalment no ho van fer i hi van instal·lar-hi les oficines de desmuntatge de l’exposició. Anys més tard, i durant dècades, el local va passar a allotjar la Guàrdia Urbana de Barcelona, fins que la policia municipal va estrenar un edifici nou, més adequat a les seves necessitats. Durant els anys 90, l’edifici de la Casa de la Premsa va quedar desocupat i a l’espera d’un projecte.

Des de llavors, diverses iniciatives i idees han volgut tornar la vida a l’edifici, però no van anar endavant. Fins que un grup de veïns i veïnes del Poble Sec van començar a demanar la rehabilitació per crear un nou equipament pel barri. A aquesta iniciativa s’hi van sumar 80 entitats i també 5 de col·lectius professionals de periodistes. Junts van crear el 2018 l’Associació de la Casa de la Premsa, que gaudeix de unes estances habilitades provisionalment gràcies al diàleg establert amb el Districte de Sants Montjuic. Aquí s’organitzen activitats mentre arriba l’hora de començar les obres de remodelació.

Volem agraïr a l’Associació de la Casa de la Premsa que ens hagin permès realitzar l’espectacle “Barricidi” en aquest edifici tan emblemàtic del Poble Sec.

Fonts:
http://www.casadelapremsa.com/p/qui-som.html
https://www.ccma.cat/324/la-casa-de-la-premsa-un-edifici-de-lexposicio-de-1929-reclamat-pels-veins-del-poble-sec/noticia/2726461/

Entrevista a Toni Franco

Toni Franco és veí del Poble Sec i és un dels participants de la creació comunitària “Barricidi”, del projecte Art i Part.

Fotografia de Justin P. Brown

Què et va atraure del projecte Art i Part? Tenies consciència dels problemes de gentrificació i l’expulsió del veïnat per les pujades de lloguer del barri?

Tenía ganas de acercarme a un proyecto de teatro comunitario de barrio y me atrajo que fuese en el Poble Sec. El problema de gentrificación no es nuevo, ya llevamos unos años en el centro de la ciudad y se va extendiendo como una plaga, aunque lo conozco más por las noticias de los periódicos.

Explica una mica en què han consistit els laboratoris i com està sent el procés de creació de Barricidi.

El comienzo fue una sorpresa, esperaba un taller de teatro pero no, fue un taller de cocina (muy interesante) y así fueron los siguientes días: diferentes y variados. Ahora estamos en el proceso de creación donde la emoción  se nota en los trabajos.

De quina manera creus que l’espectacle pot conscienciar al públic de la situació que està vivint el barri?

Creo que un espectáculo que hable de los problemas reales de la  sociedad, en especial de los desahucios, y la subida continua de los alquileres en el barrio, puede concienciar y sensibilizar al público.

A nivell personal, com t’ha canviat a tu el fet de participar en un projecte comunitari d’aquestes característiques?

En el momento en  que me impliqué en este proyecto de teatro comunitario ya fue interesante, y el hecho de hablar de problemas sociales y llevarlos al mundo artístico y creativo me ha enseñado muchas cosas sobre la interpretación, el compañerismo… Sí , el trabajo en equipo es de lo mas emocionante. También  soy más sensible con el problema de gentrificación.

Punxem la bombolla.

El passat 6 d’abril van haver mobilitzacions en defensa de l’habitatge en més de 36 ciutats europees. Veïns i veïnes de Barcelona i col·lectius socials pel dret a l’habitatge es van manifestar per denunciar l’abús dels preus del lloguer, l’especulació immobiliària i l’explotació turística dels pisos a la ciutat.

La  xifra de desnonaments a Catalunya va ser de 93.000 el 2018. Per tant, vol dir que van haver-hi 165 desnonaments diaris i un desnonament cada cinc minuts.

Aquestes xifres no tenen en compte tots aquells desnonaments invisibles, que no estan comptabilitzats i que cal donar visibilitat; les expulsions de molts veïns i veïnes dels seus barris i pobles per no voler renovar el contracte o fer pujades impossibles d’assumir.

L’habitatge no és una mercaderia, és un dret amb el qual no s’hauria de poder especular. Hi ha milers i milers de pisos buits, i milers de persones sense lloc on viure. La indústria immobiliària i turística són les culpables de la crisi d’habitatge. El Govern espanyol va rescatar econòmicament els bancs i, a canvi, aquesta no ha fet altra cosa que fer fora de casa seva a persones sense oferir cap alternativa. Per això, es reclamen la derogació de la LAU i impulsar un nova normativa que legisli els lloguers socials al mercat lliure.

Se’ls hi ha acabat fer negoci amb les nostres llars, amb els nostres barris, amb les nostres vides. Punxem la bombolla, i punxem-la bé, que no torni a inflar-se mai més.

Podeu llegir el manifest sencer aquí:
https://sindicatdellogateres.org/punxem-la-bombolla-del-lloguer/

Ciutats tristes: la gentrificació incrementa els casos d’ansietat, depressió i trastorns mentals.

La revista digital Ecoosfera publica un article on exposa que la voracitat immobiliària eleva el valor de certes propietats a costa de la pobresa i el patiment emocional dels seus habitants originals.

Sovint, l’augment del valor immobiliari de certes zones fa que es trenqui el teixit comunitari, fet que afecta greument la salut mental de qui es veuen desplaçats. Aquestes zones acostumen a posar-se de moda d’un dia per l’altre, i comporta la construcció de grans edificis, l’encariments de les vivendes i l’eventual desplaçament dels veïns i les veïnes, entre d’altres.

Segons Guillermo García, les ciutats tenen els seus propis estats d’ànim, ja que estan estretament lligats als estats d’ànim de qui les habiten. Així, la gentrificació no només modifica el paisatge urbà, sinó que també altera l’estat emocional dels seus espais.

És important reflexionar sobre la forma en que construïm les ciutats: no podem oposar-nos als canvis sense més ni més, però beneficiar certs sectors de la població a càrrec de la pobresa i el dolor emocional dels altres, no és una forma de progressar. Apostar per reconstruïr els espais i les comunitats que els habiten impedirà que la gentrificació consumeixi les ciutats i els seus habitants.

Podeu llegir l’article sencer aquí: https://ecoosfera.com/gentrificacion-ansiedad-depresion-estudio-ciudades-tristeza/

Barricidi (sarau creatiu). Procés artístic per a la transformació del barri.

Al Poble-sec, ART i PART està liderat per un grup motor constituït des de la Taula de cultura del Pla Comunitari, incorporant al procés totes les entitats del barri que vulguin formar part d’un procés de creació artística col·lectiva.

A “Barricidi” volem crear un espectacle experimentant amb diferents disciplines artístiques. A partir de l’eix motor de la gentrificació, l’expulsió del veïnat del barri i la pèrdua d’identitat, volem mostrar la diversitat social, artística i cultural que enriqueix el Poble-sec.

Les diverses persones i entitats participants seran les que crearan l’espectacle. Entenem aquest projecte com un procés artístic transformador i reivindicatiu, implicant al veïnat i a col·lectius que estan patint directament o indirecta les conseqüències de la gentrificació del barri als últims anys.

Partners: Pla Comunitari del Poble-sec, Art&Coop, La Vilella – cia Sargantana, Transductores, Associació Susoespai, Institut del Teatre, Mercat de les Flors, Trama SCCL.
Artistes emergents: veïns i veïnes del Poble-sec i artistes vinculats a les entitats culturals del barri.
Amb la col·laboració de la Taula de Cultura Comunitaria de Poble-sec.