Barcelona Cultura

Febrer - Abril

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Abans que arribi l'alemany

Cia. En Blanc

Teatre

Qui és l’alemany? I per què la Julia ha d’intentar viure abans de que arribi  i s’instal·li a la seva vida? Per què aquesta dona que ja frega la seixantena ha decidit fer tot allò que mai havia pogut fer, totes aquelles coses per a les que sempre li havia mancat temps, encara que ara s’adoni que eren les més importants, les que donaven sentit al seu existir?

La resposta és senzilla: perquè sap que l’alemany li robarà tot allò que és important: ja no se’n recordarà d’aquells que va estimar, ja no sabrà quan va ser feliç ni perquè, ja no reconeixerà el somriure dels amics ni als amics mateixos. I és que l’alemany és poderós, tant que és impossible guanyar-li en la guerra. Només se li pot robar temps, derrotar-lo alguna batalla, escapolir-se d’ell mentre encara és possible.

I aquest és l’anhel de la Júlia, aquesta dona que frega la seixantena i que sap que, quan l’alemany arribi, ella perdrà la memòria.

Teaser 'Abans que arribi l'alemany' (cia. En Blanc)

 

QUI ÉS L'ALEMANY?

Aloysius Alois Alzheimer ​( 1864 - 1915) va ser un psiquiatra y neuròleg alemany. Ell va descobrir els símptomes de la malaltia que després s’ha conegut com a Alzheimer en una pacient que va tractar l’any 1901.  La pacient, una dona de 51 anys, es deia Auguste  Deter. El 25 de novembre de 1901 va ser admesa a l'hospital de malalts mentals i epilèptics de Frankfurt. Tenia problemes de comprensió i de memòria, així com afàsia, desorientació, paranoies, un comportament impredictible i problemes psicosocials. Alzheimer va recollir totes les dades en un informe de 32 pàgines en el qual va anotar com es va desenvolupar la seva primera entrevista amb la pacient:

- Quin és el seu nom?

- Auguste

- Quin és el nom del seu espòs?

- Auguste, crec.

- Del seu espòs?

- Ah, el meu espòs.

- Està vostè casada?

- Amb Auguste

- És vostè la senyora Deter?

- Sí, amb Auguste.

QUÈ ÉS L'ALZHEIMER?

La malaltia d'Alzheimer és la forma més comuna de demència, és incurable i terminal, i apareix amb major freqüència en persones majors de 65 anys. El símptoma inicial és la incapacitat d'adquirir nous records. A mesura que progressa, apareixen confusió mental, irritabilitat i agressió, canvis de l'humor, trastorns del llenguatge, pèrdua de la memòria de curt termini i una predisposició a aïllar-se. Gradualment es perden les funcions biològiques, que finalment comporten a la mort.

FITXA:

Intèrprets Muntsa Alcañiz i Pedro Mas. Autoria Marta Barceló. Direcció Joan Fullana. Escenografia i vestuari Xesca Salvà. Il·luminació Joan Fullana i Xesca Salvà. Tècnic en gira Juanro Campos. Producció En Blanc.

LA PREMSA HA ESCRIT:

“Sin dramatismos, la contenida y circunspecta interpretación de Alcañiz emociona, muy bien acompañada por Pedro Mas, que se multiplica en una decena de personajes” (El Periódico, 22/03/17)

“Una dona benestant i afable, s’enfronta al que ha de fer i a fer el que no havia fet fins ara en un text hàbilment tocat per  l’humor i per les ganes de viure, al qual una esplèndida Muntsa Alcañiz omple de veritat i emocions.” (SANTI FONDEVILA, Time Out, 13 març 2017)

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots