Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Propera temporada tardor 2024

Abans que arribi l'alemany

Cia. En Blanc

16/03/2018 - 19:30h

Centre Sant Pere

Teatre

Durada: 60 minuts

Qui és l’alemany? I per què la Julia ha d’intentar viure abans de que arribi  i s’instal·li a la seva vida? Per què aquesta dona que ja frega la seixantena ha decidit fer tot allò que mai havia pogut fer, totes aquelles coses per a les que sempre li havia mancat temps, encara que ara s’adoni que eren les més importants, les que donaven sentit al seu existir?

La resposta és senzilla: perquè sap que l’alemany li robarà tot allò que és important: ja no se’n recordarà d’aquells que va estimar, ja no sabrà quan va ser feliç ni perquè, ja no reconeixerà el somriure dels amics ni als amics mateixos. I és que l’alemany és poderós, tant que és impossible guanyar-li en la guerra. Només se li pot robar temps, derrotar-lo alguna batalla, escapolir-se d’ell mentre encara és possible.

I aquest és l’anhel de la Júlia, aquesta dona que frega la seixantena i que sap que, quan l’alemany arribi, ella perdrà la memòria.

Teaser 'Abans que arribi l'alemany' (cia. En Blanc)

 

QUI ÉS L'ALEMANY?

Aloysius Alois Alzheimer ​( 1864 - 1915) va ser un psiquiatra y neuròleg alemany. Ell va descobrir els símptomes de la malaltia que després s’ha conegut com a Alzheimer en una pacient que va tractar l’any 1901.  La pacient, una dona de 51 anys, es deia Auguste  Deter. El 25 de novembre de 1901 va ser admesa a l'hospital de malalts mentals i epilèptics de Frankfurt. Tenia problemes de comprensió i de memòria, així com afàsia, desorientació, paranoies, un comportament impredictible i problemes psicosocials. Alzheimer va recollir totes les dades en un informe de 32 pàgines en el qual va anotar com es va desenvolupar la seva primera entrevista amb la pacient:

- Quin és el seu nom?

- Auguste

- Quin és el nom del seu espòs?

- Auguste, crec.

- Del seu espòs?

- Ah, el meu espòs.

- Està vostè casada?

- Amb Auguste

- És vostè la senyora Deter?

- Sí, amb Auguste.

QUÈ ÉS L'ALZHEIMER?

La malaltia d'Alzheimer és la forma més comuna de demència, és incurable i terminal, i apareix amb major freqüència en persones majors de 65 anys. El símptoma inicial és la incapacitat d'adquirir nous records. A mesura que progressa, apareixen confusió mental, irritabilitat i agressió, canvis de l'humor, trastorns del llenguatge, pèrdua de la memòria de curt termini i una predisposició a aïllar-se. Gradualment es perden les funcions biològiques, que finalment comporten a la mort.

FITXA:

Intèrprets Muntsa Alcañiz i Pedro Mas. Autoria Marta Barceló. Direcció Joan Fullana. Escenografia i vestuari Xesca Salvà. Il·luminació Joan Fullana i Xesca Salvà. Tècnic en gira Juanro Campos. Producció En Blanc.

LA PREMSA HA ESCRIT:

“Sin dramatismos, la contenida y circunspecta interpretación de Alcañiz emociona, muy bien acompañada por Pedro Mas, que se multiplica en una decena de personajes” (El Periódico, 22/03/17)

“Una dona benestant i afable, s’enfronta al que ha de fer i a fer el que no havia fet fins ara en un text hàbilment tocat per  l’humor i per les ganes de viure, al qual una esplèndida Muntsa Alcañiz omple de veritat i emocions.” (SANTI FONDEVILA, Time Out, 13 març 2017)

Cia. En Blanc

Marta Barceló i Biel Jordà van fundar el 2001 la productora Res de Res & En Blanc, que aixopluga a les dues companyies i que ha creat un centre d'investigació escènica a Sineu, inaugurat el 2016.

Si Res de Res centra la seva activitat en el circ, En Blanc ho fa en la nova dramatúrgia, bàsicament la mallorquina i freqüentment en la de Marta Barceló: ella és qui signa Quan arribi l’alemany, un text que va resultar guanyador al Torneig de Dramaturgia que se celebra a Mallorca a l’estil del que es fa durant el festival Temporada Alta de Girona. Barceló també ha participat a la contesa de Girona i també ha guanyat: ho va fer amb Tocar mare el 2016. Marta Barceló també ha signat Maria? (2009), inspirada en la seva padrina, Maria Mesquida, qui va morir d’Alzheimer l’any 2009.

El personatge principal de Quan arribi l’alemany està interpretat per una de les grans dames del teatre català: Muntsa Alcañiz (Constantí, 1954), un dels noms més coneguts dels nostres escenaris. Ella va ser una de les fundadores del Teatre Lliure a mitjans de la dècada dels 70 i una de les actrius que ha defensat algun dels seus títols més recordats. Entre les seves últimes interpretacions estan Gata sobre teulada de zinc calenta, amb direcció d’Àlex Rigola; Quartet, amb Mingo Ràfols, al Teatre Akademia; o La fortuna de Sílvia, dirigida per Jordi Prat i Coll.

Quan arribi l’alemany es va presentar a La Seca-Espai Brossa durant el mes de març de 2017

 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots

Notícies relacionades

Muntsa Alcañiz guanya la batalla a l'alemany

Notícies - 23/03/2018

'Abans que arribi l'alemany', de Marta Barceló, s'acomiada del circuit Barcelona Districte Cultural

Teatre

"És un text optimista que no busca la llàgrima fàcil"

Notícies - 14/02/2018

Muntsa Alcañiz defensa una dona amb la malaltia d'Alzheimer a 'Abans que arribi l'alemany'

Teatre