Barcelona Cultura

Tornem al febrer

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Big Band Basket Beat Barcelona

Música

L’any 2014, cinc anys després que naixés el projecte Basket Beat, el músic David Sitges-Sardà i l’educador social Josep Maria Aragay decideixen que ha arribat el moment de fer un salt al buit i creen la Big Band Basket Beat Barcelona (BBBBB), una orquestra de pilotes i altres instruments que fusiona les trajectòries de joves que havien desenvolupat processos en el marc del projecte Basket Beat —ja fos en presons, instituts d’alta complexitat o escoles d’educació especial— amb músics de diferents tradicions.

Durant aquests cinc anys de vida, la BBBBB ha ofert nombrosos concerts i ha estat protagonista d’esdeveniments tan especials com la inauguració de la Mostra d’Igualada del 2016. Fa poc van estrenar el seu primer espectacle, Un nosaltres abans que un jo, un muntatge de creació col·lectiva en què fusionen la música amb altres disciplines com el teatre o la dansa, amb el qual volen celebrar “que l’educació, la cultura i la responsabilitat de fer un món millor ens pertany a tots”.

QUÈ ÉS BASKET BEAT?

“Basket Beat és una metodologia, un projecte i una associació amb què ens dediquem a les persones, especialment en entorns desfavorits, per tal d’acompanyar-les en el seu creixement personal a través de fer, crear i aprendre música en grup i amb pilotes de bàsquet.

Entenem la cultura i l’educació com dos fenòmens imbricats, col·lectius, dinàmics i polítics que utilitzem de manera intensiva en la mesura que dissenyem les nostres activitats i pensem tot el que les envolta perquè es provoquin canvis en les persones. El nostre objectiu és, en primer terme, facilitar la veu, el pensament crític i la trobada amb l’altre de joves i altres col·lectius amb menys oportunitats, així com, en segon terme, incomodar aquelles institucions del sistema que reprodueixen els problemes més que no pas els solucionen.

La nostra raó de ser és la realització de tallers socioeducatius en escoles, instituts, centres penitenciaris, equipaments públics, etc. El contingut que generem en aquests ens porta a fer recerca i publicacions, així com a impartir formacions per a estudiants i professionals sobre l’ús social de les arts i la nostra metodologia, que, adaptada, ens permet realitzar també activitats de team-building amb equips de l’empresa. Finalment, hem creat una orquestra de pilotes de bàsquet, la Big Band Basket Beat Barcelona, que ofereix una sortida professional a joves i que fa molt visible el projecte, a la vegada que ens posiciona dins el circuit cultural català.”

Compartir