Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

Orpheus XXI

Música

Jordi Savall va conèixer el seu patiment a Calais, a Tessalònica, a Idomeni... I va decidir aixoplugar-los amb el remei que millor coneix: la música.

Va ser el 2016 quan Jordi Savall, ambaixador de la Unió Europea per al diàleg intercultural, va emprendre el projecte Orpheus XXI, que vol ajudar a integrar els refugiats arribats a Europa a través de la música. El projecte té tant un vessant artístic com un de pedagògic, ja que, a més de treballar i oferir concerts amb aquests músics refugiats, recuperant part de les músiques dels seus països, després aquests intèrprets ensenyen les seves músiques de transmissió oral als nens i nenes dels camps de refugiats.

La formació Orpheus XXI, que va fer una extensa gira internacional el 2018, presenta una vintena de músics procedents de Síria, el Marroc, Turquia, Grècia, l’Afganistan, Mali i Madagascar, i està subvencionada pel programa europeu “Refugee Integration Projects” de l’Agència Executiva Europea, en col·laboració amb la Fundació Centre Internacional de la Música Antiga (CIMA), la Saline Royale d’Arc et Senans (França), l’organització francesa Coopérer et Agir pour l’Emploi, l’Hébergement et le Logement i la xarxa International Cities of Refuge Network.

Els objectius d’Orpheus XXI són:

1. Permetre que els nens i nenes refugiats experimentin i es comuniquin, a través de la música, amb persones que no parlen la seva llengua materna i tenen altres referents culturals.

2. Conscienciar els nens i nenes refugiats que, malgrat les guerres i els exilis pels quals han passat, la música és un vector de comprensió del seu passat que els ajudarà a créixer com a ciutadans i ciutadanes.

3. Oferir oportunitats d’inserció professional a joves músics refugiats.

4. Donar a les persones refugiades la possibilitat de redescobrir les músiques cultes i tradicionals dels seus propis països, així com compartir-les de la forma més àmplia possible amb la gent europea per oferir-los l’oportunitat de descobrir i comprendre els ciutadans i ciutadanes refugiats.

5. Mantenir la difusió d’aquest treball col·laboratiu i intercultural en el marc d’una gira europea.

Compartir