Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

“Hem volgut despertar la nostra capacitat d’empatia”

30/09/2019
Teatre
La Cia. Ortiga aborda els reptes de la immigració a ‘Kumulunimbu’

Una nena, un núvol, un camí... Una nena que camina per retrobar-se amb el núvol que és font de vida. Una nena que ha hagut de deixar la seva casa perquè el núvol havia marxat. La Cia Ortiga, liderada per Guillem Genovès, s’ha enfrontat als reptes de la immigració amb els seus titelles. És la seva una feina delicada i màgica que hem volgut que ens expliquessin.

-Per què vau tenir la necessitat de parlar de la immigració?
Per diferents motius, però el més fort és que per raons familiars ens toca a prop, ja que el projecte de la mare d'en Guillem des de fa molts anys és d'ajuda a les persones immigrades que arriben a Girona. Es diu Akan i dona suport a la immigració més precària, a les persones que venen de realitats duríssimes i que no se n'han sortit a Girona. Akan dona classes de català gratis diàries i, a través d'elles, tenen un contacte amb la persona i veuen les seves necessitats per donar-les suport amb temes d'habitatge, de formació personal de cadascú o en l'àmbit emocional i de salut. Així que aquesta temàtica ha conviscut diàriament amb en Guillem i amb tota la família, l'hem viscut de molt a prop i l'hem pogut sentir a flor de pell, escoltant en primera persona històries terribles, que per desgràcia passen cada dia, i que, com a Cia Ortiga, creiem molt important que tinguin veu.

-Com vau trobar la història per fer arribar als nens aquest problema?
Kumulunimbu neix per mostrar en el problema de la immigració a una humanitat sofrent, per fer aquesta experiència dura més accessible, més comprensible en les seves diferents dimensions. "La immigració" són persones com nosaltres, persones amb esperances, desitjos i problemes. Estem acostumades a les xifres de recomptes de víctimes, a imatges de refugiats i supervivents sense identitat. I la idea de Kumulunimbu és fer un viatge amb una d'aquestes persones i, així, despertar la nostra capacitat d'empatia i compassió vers les persones que estan vivint conflictes gravíssims, que viuen al mateix món que nosaltres i que de vegades fins i tot arriben al nostre país buscant refugi. Aquesta empatia, aquesta lluita contra la indiferència davant del sofriment, busca també fer néixer en els infants la necessitat de la lluita per la preservació de la pau, la necessitat de, en les nostres vides, construir la pau individual i grupal. I pensem que aquest és tot un repte per a cada generació.

Són els infants més receptius que els adults? Tenen més capacitat d'empatia?
No creiem que els infants tinguin més empatia que els adults. El nostre treball com a artistes és trobar com moure els fils per acostar-nos a les diferents generacions.

-També parleu als nens de l'explotació dels recursos naturals i el canvi climàtic? Molts pensaran que són temes massa complexos pels nens. No n'esteu d'acord, oi?
Com hem dit abans, és molt important posar la llavor de la pau dins els infants, amb Ortiga creiem vital poder explicar una temàtica difícil, com és l'explotació dels recursos naturals, perquè els infants entenguin que moltes de les persones immigrades que arriben aquí han hagut d'abandonar les seves cases perquè se'ls han robat els recursos; i que, això, a la vegada, que provoca a poc a poc la destrucció del planeta. Com que Kumulunimbu és un espectacle familiar, l'infant ve acompanyat d'un adult a qui se li donen eines per poder parlar sobre el conflicte al seu fill o filla d'una forma respectuosa, així es pot obrir un debat post espectacle que pensem que és de gran importància per promoure la pau i el respecte.

Treballeu amb titelles, actors i mascares, com expliqueu el vostre llenguatge? I la vostra estètica?
En Guillem, el director artístic d'Ortiga, ve d'una formació teatral i també està llicenciat en escenografia. El llenguatge d'Ortiga parteix molt d'un treball pictòric, treballem molt amb imatges quasi com si féssim un àlbum il·lustrat portat a escena. Sempre treballem a partir de la fantasia: treballem amb titelles i màscares, que ens allunyen de la realitat del quotidià, però com que abordem una temàtica totalment actual ens aproximen des d'un altre costat i ens donen l'espai per poder empatitzar amb molta més profunditat amb la història.

Compartir