Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

“Pensàvem que ens havien amagat el Franquisme”

27/01/2019
Teatre
José y sus Hermanas presenten el seu primer espectacle, èxit de la cartellera, ‘Los bancos regalan sandwicheras y chorizos”

Imagineu que sou estudiants de quart de l'Institut del Teatre. Imagineu que en un taller de creació d'un espectacle, la vostra directora, per a més senyes Sílvia Ferrando, us pregunta què en sabeu de Hitler i les idees us venen al cap a dojo. Ha quedat clar que d'això en sabeu molt. Però després us pregunta què en sabeu de Franco, del dictador i del règim que va imposar a Espanya durant 40 anys, i resulta que d'això no en sabeu tant... O sigui que en sabeu poc per no dir molt poc. Imagineu què pot passar?llavors Doncs que la vostra directora us demana que investigueu i que el resultat d'aquestes investigacions li presenteu en format de càpsula dramàtica que prviament haureu preparat a casa. I ho feu. I que les presenteu davant la professora i la resta de companys. I que la feina funciona. I que decidiu seguir treballant. I que  tot allò acaba convertit en un espectacle que un teatre petit, el Tantarantana, accepta estrenar. I que l'estrena és un èxit. I que el teatre s'omple...

Doncs això és el que els va passar als set actors, dos nois i cinc noies, que conformen el grup José y sus hermanas. I així és com va néixer Los bancos regalan sanwicheras y chorizos, l'espectacle que ara ens presenten als escenaris del Barcelona Districte Cultural.

"Al principi vam pensar que ens havien estat amagant a Franco i el franquisme. Però després vam veure que no que, si preguntàvem, obteníem respostes. Però el que sí que creiem que ha passat és que com a generació no ens han alimentat les ganes de conèixer", explica un dels actors, Francisco Cuéllar. "Al principi d'investigar vam saber molt del que havia passat en les nostres famílies, però no volíem quedar-nos en l'anècdota personal, que el que volíem era trobar quines son les estructures ens va imposar Franco i que encara ens les estem menjant", afegeix l'actor conscient que no només molts dels problemes sinó també de les cançons i de les paraules que encara patim ens venen d'allà. "Moltes vegades cantem una cançó sense pensar què diu i moltes d'elles són cançons masclistes o racistes...", apunta com a exemple.

A l'èxit de Los bancos regalan sandwicheras y chorizos va contribuir també la data en què es va estrenar: 4 d'octubre del 2017, tres dies després del referèndum de l'1-O, fet que va fer que moltes paraules ressonessin d'una altra manera i agafessin una altra volada. "Nosaltres no vam canviar res, però la peça se n'anava resignificant. Des de llavors tampoc hem modificat res, però la realitat va canviant i sembla que l'obra l'acompanya", afegeix Cuèllar.

Ara coincidint amb la presentació de Los bancos regalan sandwicheras y chorizos al Barcelona Districte Cultural, estrenen el seu segon muntatge al Tantarantana. Aquesta vegada el seu camp d'exploració ha estat el món de l'educació.

 

Compartir