Barcelona Cultura

Tornem al febrer

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Amb la Laika, fins a la Lluna i més enllà

05/10/2019
Els Xirriquiteula triomfen a l'escenari del Parc Sandaru en el seu debut en el Barcelona Districte Cultural

No és que us ho diguem nosaltres. No.

És que tenim proves. Proves de les bones, d'aquelles que són incontestables.

Sabeu que va succeir quan va terminar la funció de Laika, dels Xirriquiteula Teatre, a Parc Sandaru? Doncs que els nens es van apropar a saludar a la Laika, a fer-li carantoines i carícies per compensar-la per tot el mal que altres li havien fet abans. Els nens li van oferir xuxes, es van deixar llepar per ella i la van acaronar quan bordava... ës cert: la Laika és un gos. Només que no és un gos de carn i ossos sinó el titella protagonista de l'espectacle. Un titella que sembla tan viu i el seu dolor arriba amb tanta força a la platea que els nens no van poder estar-se de donar-li una mica de l'afecte que aquells científics russos li havien negat quan la van enviar a girar al voltant de la Terra a bord d'un coet espacial.

Sí. La nostra Laika és aquella Laika. Aquella gossa que es va fer famosa per ser el primer ésser viu en orbitar al voltant de la Terra. I també el primer ésser viu que va morir a bord d'un coet. Va ser una víctima de la carrera espacial i de la Guerra Freda. Una víctima heroica, però una víctima com ho són també tants altres animals que viuen (i moren) engabiats per ajudar la ciència a fer passos de formiga o de gegant. A ells dediquen els Xirriquiteula l'espectacle

Així que sí, que Laika és un espectacle preciós i la gossa, una protagonista adorable. I no ens ho podeu negar perquè us hem donat proves més que contundents.

Els Xirriquiteula combinen sobre l'escenari el titella (només un), amb les projeccions, amb els actors... I el resultat és un viatge meravellós... un viatge que et porta a la Lluna i als carrers de Moscou, que fa que et gelis de fred i t'escalfis d'enuig, que et fa somiar i viatjar, que et dona quatre pinzellades d'història i fa que et plantegis qui són més humans si els gossos o els homes. Nosaltres, per si de cas, preferim (com els nens) no separar-nos de la Laika.

Compartir