Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

"El moviment pot canviar igual que canvia el traç de la pintura”

27/01/2019
Dansa
Núria Guiu presenta ‘Likes’, una reflexió sobre l’exposició del cos en les xarxes socials

Són els Likes a les xarxes socials els nous béns de prestigi? Aquest és el punt de partida del treball d'investigació que Núria Guiu va fer durant els seus estudis d'Antropologia. I aquest treball d'investigació va ser el punt de partida de Likes, una peça coreogràfica que "no planteja cap conclusió, que només llança preguntes i les treballa a través del cos per aconseguir que sigui cada espectador qui arribi a les seves pròpies conclusions", explica la ballarina i coreògrafa Núria Guiu, qui com avís a navegants apunta que les respostes que un obté contemplant un cos en moviment no són les mateixes que poden sorgir davant d’un discurs fet de paraules.

Però de paraules també n'hi ha a Likes, perquè la seva peça comença amb una explicació: del seu treball per a la universitat, de com l'ha adaptat a l'escena, de per què ha utilitzat imatges captades de les xarxes socials on els usuaris es mostren practicant ioga o executant cover dances (coreografies pautades i compartides a les xarxes perquè tothom les pugui copiar i ballar). "Aquesta coreografia és una reflexió sobre com ens llegim i ens comprenem a partir dels cossos exposats i sobre com alguns, els que estan a dintre de la normativa, tenen una exposició més gran que altres", afegeix la ballarina que, evidentment, entén com a cossos dintre de les normatives aquells que segueixen les pautes de bellesa popularitzades pels mitjans

Núria Guiu és conscient que l'estil del moviment de la seva dansa canvia de peça en peça: "El moviment pot canviar igual que canvia el traç de la pintura d'un artista quan passa d'un quadre a un altre". I assegura que a Likes el moviment té molt a veure amb "les dinàmiques en relació al temps i a l'espai, a un temps accelerat, amb sentit de la immediatesa, en un món digital sense cos que va més ràpidament que el mateix cos".

Un món líquid que moltes vegades és també precari i aquesta precarietat, viscuda per l'artista per fer possible la creació, està també present a la peça que traspua l'esperit Do It Yourself (fes-ho tu mateix) que tant d'èxit té a les xarxes. "He fet aquesta coreografia sense subvencions, assajant a casa meva... I no ho he amagat en la posada en escena. A Likes no hi trobareu projeccions ni tecnologies gaire avançades", adverteix.

Llavors, què? Li donem un Like?

 

Compartir